Wat geloof kan doen

0
289
God verhoort niet elke gebed. Maar als Hij dat wel doet kan dat grote gevolgen hebben. De gevolgen kunnen prachtig zijn, maar niet iedereen is daar blij mee zijn. Daarover gaat de film ‘I believe’.

Door Marco van Putten

Brian
In Los Angeles woont de 9-jarige wijsneus Brian. Hij wil alles onderzoeken in de wereld. Zo leest hij bij een kerk dat wie in God gelooft dezelfde werken zal doen als Hem en zelfs nog meer (Jh 14:12). Hij is een fan van superhelden, maar dan ziet hij in de Here Jezus de grootste superheld. Hij zoekt van alles op het Internet over Hem uit. Later krijgt hij ook een Bijbel. Hij neemt dit allemaal letterlijk en gaat ernaar handelen. Maar dan beginnen allerlei wonderen te gebeuren. Tegenwoordig komt dat al heel snel in de media.

Atheïstische ouders
Brians vader, Simon Webber, is een verslaggever bij een lokale nieuwszender (KLA7). Als hij hoort dat zijn zoon geïnteresseerd is in God en de Bijbel reageert hij boos. Hij wil niet dat zijn zoon zich daarmee bezig houdt, want het zou allemaal onzin zijn. Dan moet hij verslag doen van een genezing in een kerk in de stad. Een militair wordt wonderbaarlijk genezen. Simon heeft eerst nog geen idee dat zijn zoon ermee te maken heeft, maar iedereen in de stad heeft het over dat wonderlijke ventje dat gewoon voor mensen bidt en dat er dan meteen verhoring plaatsvindt. Als zijn vader uiteindelijk ontdekt dat zijn zoon Brian dat onbekende wonderkind is, dan reageert hij opnieuw boos. Hij wil niet dat zijn zoon dit doet. Te meer, omdat hij er niets van gelooft. Ook Patricia, de moeder van Brian, die in een ziekenhuis werkt vindt het niet goed dat haar zoon interesse heeft voor het christelijke geloof. Zij vindt christenen moralisten en ook gelooft zij niet in God.

Grimmige situatie
Als Brian door andere wonderen steeds bekender wordt in de stad brengt geeft dat allerlei problemen. Een verslaggever van een concurrerende nieuwszender bespot Brian en de wonderen die gebeuren. De Webber familie komt onder flinke druk te staan. Zeker als Brian wordt ontvoerd door criminelen. De bendeleider Don Carlo (Tom Sizemore) vraagt hem om voor zijn zoon te bidden die in het ziekenhuis ligt. Als Brain dat doet geneest hij. Ook is er een mysterieuze man in het zwart die wil dat Brain verdwijnt. Er wordt een aanslag op hem gedaan. Hoe zal het verder gaan met Brian …

Evaluatie
Dit is een leuke en inspirerende film over wat christelijke geloof is, de kracht van gebed en de strijd en de zegen die geloven geeft. Het laat zien hoe mensen dingen verkeerd kunnen inschatten. Het is niet Brian die de wonderen doet, maar hij heeft gewoon een simpel maar overtuigd geloof. Ook laat het zien dat gelovigen soms een zet moeten krijgen van anderen om wonderen te ondergaan. Deze film is een aanrader.


I believe. 2019, BBI Films. Distr.: NEEMA Media B.V., Amersfoort, c.89 min, € 14,99, 8717185538595.