Zang en uitleg bij het Johannesevangelie

0
493

Het debuutalbum van Jan Jaap Wubs ‘Johannes vertelt’ is een muzikale Bijbelstudie over het Johannesevangelie. Muziek gevolgd door persoonlijke verhalen en overdenkingen. Soms met een luchtige noot. Hoe is dat gedaan?

Jan Jaap schrijft liederen en teksten met een Bijbelse voedingsbodem. Hij is opgegroeid in de kleinkunst en cabaret en heeft meegedaan bij evangelisatiewerk voor zijn eigen kerkgemeenschap. Op deze cd wordt hij begeleidt door zang, piano, gitaar, mandoline, basgitaar, hammond, accordeon en viool. Een boekje geeft de liedteksten.

Cd 1 – Het rustige openingsnummer ‘Een woord’ gaat over de woorden van de Here Jezus (Jh 1:1-18). ‘Ander licht’ is een gesproken verhaal over het eerste hoofdstuk van het Johannesevangelie met Bijbeluitleg. Jan Jaap spreekt de luisteraar direct aan en nodigt die uit mee te doen. Het lied ‘Feest’ gaat in op de bruiloft in Kana (Jh 2:1-11) en trekt dit door naar de bruiloft van het Lam. In ‘Bij de mensen’ gaat hij in op Johannes 2. Daarin zit ook een brug verwerkt naar het lied ‘De bekende weg’ (Jh 3:1-10). In de uitleg ‘Verschillen’ gaat hij in op de ontmoeting tussen Nicodemus met de Here Jezus. Het lied ‘Waterput’ gaat over Zijn gesprek met de Samaritaanse (Jh 4:1-41). Waarschijnlijk het beste lied van deze cd. Het verhaal ‘Onder zeil’ gaat over Jan Jaaps zeiltocht. Het lied ‘Storm’ gaat over de storm op het meer en de verschijning van de Here Jezus Die aan boord komt en de storm doet stillen. Jan Jaap gaat in op de vraag ‘Wie denk jij dat Jezus is?’ in de eerste eeuwse context. Het lied ‘Door het stof’ gaat over de overspelige vrouw (Jh 8:2-11).

Cd 2 – Het lied ‘Het Levende Brood’ gaat over de ‘Ik ben’ uitspraken van de Here Jezus. Het verhaal ‘Wie denk je wel dat je bent’ gaat over de eerste eeuwse kritiek tegen Hem. Het lied ‘Siloam’ gaat over de genezing van de blinde (Jh 9). Het verhaal ‘Hoop’ gaat over de vele mensen die blij waren met de Here Jezus. ‘Intocht’ is een lied over Zijn Intocht (Jh 12:12-18). Waarschijnlijk het beste nummer van deze cd. Jan Jaap vertelt in het ‘Het kantelpunt’ waarom hij koos voor Johannes. Het lied ‘De Priester en het Offer’ gaat over Zijn priesterschap en offer (Jh 13, 17, 19). Ook een van de beste nummers. Het verhaal ‘Jezus en Johannes’ gaat over de kruisiging. ‘Kom, laten we gaan’ is een instrumentaal gebed. Het verhaal ‘Ongelovig’ gaat over Zijn opwekking. Het lied ‘Tweeling’ gaat over de tweestrijd van Thomas (Jh 20:24-29). Het verhaal ‘Tot slot’ sluit de cd af samen met het lied ‘Open Boek’ (Jh 21:24-25).

Evaluatie
Dit is een leuke, interessante en inspirerende cd, waarin enkele facetten uit het Johannesevangelie op een bijzondere manier en met een heldere stem worden gepresenteerd. Deze cd wordt aangeraden.

Verkrijgbaar bij www.pelgrimonline.nl en bij de christelijke boekhandel.


Wubs, J.J., Johannes vertelt. Een muzikale Bijbelstudie over het evangelie van Johannes. 2020, Wat te zeggen producties, Delfzijl. Distributie: Ecovata, 73 min., € 15,00, ISBN: 0680596934332.