Ruim tachtig (r.-k.) kerken in Nederland rood op #RedWednesday

0
221

Van Den Burgh en Oude Pekela tot Hulst en Valkenburg aan de Geul kleuren morgen, 24 november, kerkgebouwen rood. Daarmee vragen ze aandacht voor het recht op vrijheid van godsdienst voor mensen van alle religies en voor de vervolging van christenen – de grootste groep onder hen – in het bijzonder.

De actie is onderdeel van #RedWednesday, een wereldwijd initiatief van Kerk in Nood (ACN), een rooms-katholieke hulporganisatie die in 145 landen pastorale projecten en vervolgde christenen ondersteunt. De stichting, opgericht in 1947 en met kantoren in 23 landen, steunt zo’n 5000 projecten per jaar.

Via een live videoverbinding komen geïnteresseerden en deelnemende kerken op RedWednesday om 20 uur online samen. Er zijn ook plaatselijke vieringen gepland, maar het is onzeker of die vanwege de huidige coronamaatregelen doorgaan.

Morgen publiceert Kerk in Nood ook het rapport Hoor haar Schreeuw, over de vele christelijke meisjes en vrouwen die wereldwijd doelwit zijn van ontvoering, verkrachting en gedwongen bekering omdat zij behoren tot een religieuze minderheid – en daarom vaak minder bescherming genieten. Vooral landen als Pakistan, Egypte en Nigeria kennen een dreigend klimaat dat om wereldwijd gebed en aandacht vraagt, aldus de organisatie.

Wereldwijd worden op #RedWednesday bekende gebouwen in het rood verlicht. De afgelopen jaren werden al de kanalen van Venetië, de Sacre Coeurbasiliek in Parijs, het Cristo Redentor beeld in Rio de Janeiro, de Sagrada Familia in Barcelona en de kathedraal van Westminster rood gekleurd.

Met #RedWednesday wil Kerk in Nood mensen bewust maken van de vervolging van gelovigen en roept ze op tot tolerantie en respect voor gelovigen en tussen geloofsgroepen. In het bijna 800 pagina’s tellende rapport Religious Freedom Report in the World 2021 van Kerk in Nood vindt er de belangrijkste bevindingen, globale analyse en regionale analyses, achtergrondinformatie, casestudies  en mondiale trends in godsdienstvrijheid. Er is een Nederlandse samenvatting beschikbaar.

In 62 landen van de 196 landen wereldwijd worden mensen – vaak minderheden – geconfronteerd met zeer ernstige schendingen van de godsdienstvrijheid. In deze landen wonen bijna 5,2 miljard mensen, want tot de ergste overtreders behoren enkele van de dichtstbevolkte landen ter wereld (China, India, Pakistan, Bangladesh en Nigeria).