Stilstaan bij de tweede vrijdag van september: Dag van de Scheiding

0
100

Van alle dagen van het jaar is de tweede vrijdag van september – vandaag dus, 9 september – uitgeroepen tot de Dag van de Scheiding. Hij werd in het leven geroepen door de vFAS, de Nederlandse vereniging Familie- en Erfrecht Advocaten Scheidingsmediators.

Family Factory, aanbieder van gezins- en relatieopbouwende programma’s, vindt het niet een dag om te vieren, maar wel eentje om bij stil te staan. De vFAS vraagt met de dag aandacht voor het verbeteren van het proces rondom echtscheidingen, zodat (ex-)partners zorgvuldig en respectvol uit elkaar gaan.

Dat mensen die in scheiding liggen, die tijd als zwaar en emotioneel ervaren, lijkt een open deur, maar is door de vFAS ook in een onderzoek vastgelegd. Daaruit blijkt echter tevens dat een grote meerderheid geen spijt van de beslissing om uit elkaar te gaan.

Voor als het eenmaal tóch zover is, biedt Family Factory op diverse manieren hulp. Via Workshops, Webinars en toegankelijke boekjes, zoals Gezin in scheiding en Opvoeden in twee huizen.

70.000
Jaarlijks maken zo’n 70.000 kinderen mee dat hun ouders scheiden. Waar in 1958 slechts 2,1 op de duizend echtparen een echtscheiding aanvroegen, waren dat er in 2020 8,6. Dat betekent dat jaarlijks een op de 116 huwelijken stukloopt. Wel dalen de cijfers sinds 2014 iets, maar in 2020 werd in Nederland nog altijd voor 28.965 huwelijken een echtscheiding aangevraagd.

Het aantal partners dat hun geregistreerd partnerschap ontbindt neemt ook sterk toe. Dat komt uiteraard mede doordat meer stellen kiezen voor zo’n partnerschap. In 2020 werden 2837 van dergelijke samenlevingscontracten ontbonden.

Foto: Pixabay/CJ