Waarom had de koptische kerk die ruim een week geleden in het Egyptische Giza in vlammen opging, geen betere veiligheidsvoorzieningen? In zijn nieuwsbrief van de stichting Nijvallei geeft Jos Strengholt enkele redenen.
Bij de ramp in de sloppenwijk Imbaba vielen 41 doden en 45 gewonden. Onder de doden waren negentien kinderen. Door de ramp is in Egypte een discussie ontstaan over de vraag waarom deze kerk geen betere veiligheidsvoorzieningen had. Bij een brand zijn veel kerken een soort ‘death trap’. Waarom waren er geen nooduitgangen?
Strengholt: “Veel kerken in Egypte zijn illegaal gebouwd, omdat het krijgen van toestemming voor kerkbouw tot voor enkele jaren geleden bijna ondoenlijk was. Dus zijn veel kerken als een soort schuilkerken gebouwd. In dit geval was de kerk in wezen niks anders dan een aantal gewone appartementen met veel kamers voor bijeenkomsten, een crèche en een ruimte voor kerkdiensten. Het plafond dus heel laag; door de brand vulde rook snel de hele ruimte.”
Aanvallen
“Bovendien zijn veel van dit soort schuilkerken bezorgd voor aanvallen van buitenstaanders. Daarom hebben ze zo weinig mogelijk ramen en deuren op lage verdiepingen.Brandweer en ziekenwagens – altijd traag in Egypte – hadden moeite de kerk snel te bereiken omdat het gebouw in een zeer dichtbevolkte wijk met heel nauwe straten ligt. De wijk is ooit illegaal gebouwd zonder enige stedelijke planning. Alles bij elkaar een recept voor een ramp”, aldus Strengholt.
Onderzoek naar de oorzaak van de brand is nog gaande. Maar het lijkt erop dat na het uitvallen van de stroom een generator aansloeg, die een airconditioner een te grote stroomstoot gaf, waarna die in brand vloog. Het vuur verspreidde zich snel. De brand was alleen op de derde etage van het gebouw. Maar door paniek en rook die snel alle etages vulden, vielen er veel doden. Waarschijnlijk zijn alle slachtoffers gestikt.
Strengholt is inmiddels een actie gestart om geld voor de slachtoffers bijeen te brengen.
Bij de foto: het gebouw omvatte vier etages. Toen ze eenmaal lang genoeg zo functioneerden en het gebouw feitelijk als kerk werd erkend, werd op de topverdieping nog wat bijgebouwd om zichtbaar te maken dat het om een kerkelijk gebouw ging.