Virtueel bezoek aan kerk in Irak levert veel reislust op

0
194

Open Doors heeft een recordaantal van 770 aanmeldingen voor de virtuele reis naar Irak op 20 en 21 september. De digitale deelnemers gaan twee avonden achter elkaar op reis naar Bagdad, Erbil en Basra. Ze maken kennis met de Iraakse pastor Daniel die vertelt over de uitdagingen van de kerk in zijn land.

“Het aantal aanmeldingen overtreft al onze verwachtingen”, licht directeur Maarten Dees van Open Doors toe. “Het idee voor virtuele reizen is geboren in coronatijd, toen onze fysieke reizen naar landen met een vervolgde kerk kwamen te vervallen. Maar via de digitale snelweg kunnen we nu een veelvoud van mensen bekend maken met de uitdagingen van de kerk in Irak.”

Op 20 september reizen de bezoekers via de digitale snelweg eerst naar Bagdad. De kerk heeft het daar tijdens de Golfoorlog (in de jaren ’90) en tijdens de Irakoorlog (2003 tot 2011) zwaar te verduren gehad. Dat bewijst de avondmaalsbeker die priester Thabet uit Noord-Irak tijdens de reis zal laten zien. Hij vond het zwartgeblakerde drinkgerei terug tussen de puinhopen van zijn verwoeste kerk.

IS was in 2014 zijn dorp Karamles binnengevallen en verjoeg alle christenen. Toen de terreurbeweging in 2016 werd verdreven, vond de priester tussen het puin van zijn kerk de avondmaalsbeker terug. “Deze beker vertelt het verhaal van de kerk in Irak.” Behalve deze priester vertellen andere Iraakse christenen tijdens de virtuele reis hun verhaal en laten de bezoekers kennismaken met christenen in dat land.

In februari dit jaar hield Open Doors al een virtuele reis naar Noord-Korea waarvoor 539 mensen zich intekenden; in maart namen 430 bezoekers deel aan een reis naar Egypte. Op 13 en 14 december staat een virtuele reis naar Nigeria gepland. Intekenen voor de reis naar Irak kan nog. Meer informatie: https://www.opendoors.nl/doe-mee/ga-mee-op-reis/virtuele-reis/irak/