Worldpartners heeft met hulp aan Oekraïne flink uitgepakt

0
129

Een van de organisaties die de afgelopen maanden veel hulpgoederen naar Oekraïne heeft gebracht, is Worldpartners. Om het voedselhulpproject Aid 2 Villages uit te voeren waren zestig transporten in Oekraïne nodig en 46 vanuit Nederland.

In totaal werd door de organisatie voor meer dan 3000 ton eet- en pootgoederen aangeboden aan ruim 38.000 huishoudens; 400 ton zaden en pootgoed zijn vermenigvuldigd, zodat nu 6000 ton voedsel is geoogst door Oekraïners zelf.

Transporten verliepen niet allemaal zonder risico. Een keer trok een tank een keer een truck om veilig de bestemming te bereiken. Aid 2 Villages werd uitgevoerd door vier Oekraïense partnerorganisaties, die van april tot en met augustus alle goederen op de juiste plek wisten laten te komen.

Worldpartners kon flink uitpakken vanwege de betrokkenheid van drie Nederlandse partners: EO Metterdaad, Kom Over en Help en Kerk in Actie. De laatstgenoemde organisatie kreeg via de ruimhartige opbrengst van Giro555 ruim 1,5 miljoen euro, bedoeld voor de getroffen Oekraïense bevolking.

Veel werk verzet
Projectcoördinator Jort van Worldpartners kijkt terug op een intensieve tijd: “Hoewel we al 25 jaar in Oekraïne werken, was de omvang van dit project groter dan we gewend waren. God raakte onze harten aan om in beweging te komen. Een vriend vatte het gevat samen: ‘De jarenlange bestaande relaties hebben geleid tot de impact vandaag de dag. Dat kan alleen maar onder Gods leiding zijn gebeurd.’ En zo voel ik het ook.”

Hij wijst er overigens op dat de nood “ongekend hoog” blijft. “We zijn inmiddels ruim tweehonderd oorlogsdagen verder en de oorlog gaat gewoon keihard door. We willen van betekenis blijven onder andere door kapotgeschoten huizen te vervangen voor tiny houses.” Met eenzelfde project is overigens vanuit Zuid-Amerika ook de organisatie Jeugd met een Opdracht bezig.

Het volledige verslag van Worldpartners is te vinden op de website van de organisatie.