Wraakactie door oorlogstrauma

0
234

Een getraumatiseerde overlevende van de Tweede Wereldoorlog denkt na ruim 15 jaar een buurman te herkennen als oorlogsmisdadiger. Gaat zo iemand naar de politie of treedt die er zelf tegen op? Dat is het onderwerp in de dramatische thrillerfilm ‘The secrets we keep’. Hoe is dit in beeld gebracht?

Het verhaal gaat over Maja (Naomi Rapace) en haar man Lewis (Chris Messina), die arts is, en hun zoontje Patrick. Ze wonen in een rustige plaats in Amerika. Maja is Roemeense, maar getraumatiseerd door de Tweede Wereldoorlog. Haar man Lewis staat haar hierin bij en het gaat steeds beter met haar.

Impulsieve actie
Als ze samen met haar zoon in het park is hoort ze een man (Joel Kinnaman) op een markante wijze naar zijn hond fluiten. Een melodie die ze maar al te goed kende uit haar oorlogsverleden. Ze volgt hem en krijgt steeds meer de indruk dat hij de SS-er Karl is. Ze raakt in paniek en gaat meteen tot handelen over. Ze wil hem doodschieten, maar kan het niet.

Trauma wordt openbaar
Thuisgekomen probeert ze de draad van haar leven weer op te pikken en niets te laten merken. Maar als Lewis thuiskomt merkt hij meteen aan haar dat er wat is. Hij wil weten wat er aan de hand is. Dan vertelt Maja voor het eerst in detail over haar oorlogstrauma.

Zij blijkt van Roma afkomst. Een bevolking die de Duitsers ook als Untermenschen classificeerden en als vijand van het Arische volk vervolgden. Ze had met haar meest geliefde zuster in een kamp gezeten, maar aan het einde van de oorlog werd dat kamp verlaten toen de Russen kwamen.

Samen met haar zus was ze lopend op weggegaan naar Roemenië. Ergens onderweg worden ze gegrepen door een wilde bende van SS-ers die stoned en stomdronken waren. Zij bedreven allerlei gruwelijkheden met de vrouwen, maar ze kan zich er maar delen van herinneren.

Maar dat ene Karl haar aanrandde wist ze nog wel en ook dat er op de vrouwen geschoten werd. Lewis is verbaasd. Dan zegt ze dat deze man in de achterbak van de auto ligt. Lewis is verontrust over haar daad om een buurman te ontvoeren. Dat eigen recht laten gelden is ongepast en verboden. Toch weet Maja hem te overreden om de man te verhoren en dan te kijken wat ze zullen doen.

De buurman stelt dat hij niet weet waar Maja het over heeft en beweert Thomas Steinmann van Zwitserse afkomst te zijn en geen oorlogsverleden te hebben. Maar Maja denkt van wel…

Evaluatie
Dit is een meeslepende, indringende thriller over traumaverwerking en wraakgevoelens. Het herinnert aan het verschrikkelijke leed van Roma tijdens de oorlog. Het gaat ook over traumaverwerking en over de vraag of burgers hun eigen recht mogen laten gelden.

Ook in deze film acteert Rapace op hoog niveau. Deze film wordt aangeraden.


The secrets we keep. A quiet neighborhood. A deadly past. 2021, Dutch Filmworks B.V., Amsterdam, 94 min., € 9,49, ISBN: 8719372013700.