De last van het wonen in Israël

0
356
“Er is een last die hoort bij wonen in Israël. Een last die velen van ons meedragen: het gemis van een omgekomen vriend of familielid of eenvoudigweg de stress van het wonen op een onveilige plek. Een van de redenen waarom ik naar India ging was om te ontdekken welke last ik met mij meedroeg, en er hopelijk vanaf te komen.”

Het zijn de woorden van Shalev Paller (Times of Israel, 29 juni 2016). Net als 50.000 andere Israëli’s trok hij na zijn diensttijd richting India. Het merendeel komt in aanraking met drugs en Oosterse religies. Ook in Nieuw-Zeeland, Australië en Zuid-Amerika zijn duizenden Israëlische backpackers te vinden. Uit hun verhalen blijkt dat het een poging is te ontsnappen aan de druk die men dagelijks in Israël ervaart.

Prijs
Zoals Nederland de dijken nodig heeft om zich te beschermen tegen het omringende water, heeft Israël het leger nodig tegen de vloedgolf van vijanden. De prijs voor deze veiligheid is dat elke generatie in dienst moet, met pijnlijke herinneringen of zelfs trauma’s als gevolg. Het backpacken is een poging hieraan te ontsnappen en vrede te vinden voor een rusteloos hart. Vandaar dat juist Azië een enorme aantrekkingskracht heeft. De meditatie van Oosterse religie belooft rust en antwoord op levensvragen. Anderen trekken naar Zuid-Amerika in een poging te ontstressen in de natuur.

Abigail Khoury is een Messiaanse gelovige die zelf recent in het Israëlische leger diende. In een videoboodschap moedigt zij christenen aan een antwoord te geven op deze nood. “Israëli’s verlaten het land om op zoek te gaan naar antwoorden op hun vragen. Als wij hen dan niet bereiken zullen ze een antwoord vinden, maar wel ergens anders. Wij moeten zorgen dat ze de waarheid vinden: het Evangelie. Mijn ervaring is dat het Woord van God met hen openen verandering teweegbrengt. Als ik de Bijbel niet heb om aan hen te geven, zullen mijn woorden tevergeefs zijn.”