Zo klonk de lier uit Davids dagen

0
290
De ‘lier van Har Megiddo’ is een instrument, geëtst op een ivoren plaquette die door archeoloog Gordon Loud werd ontdekt bij de opgravingen van een koninklijk paleis in de oude stad Megiddo (of Armageddon) in Israël. Een van de interessante dingen aan deze afbeelding, die aan het begin van deze video verschijnt, is dat hij dateert uit omstreeks de tijd van de Bijbelse koning David, iets voor 1000 BC. Indien David een harp bespeelde, zoals de Bijbel vertelt in 1 Samuël 16,dan was het bijna zeker een soortgelijk instrument.

Door Peter Pringle

David’s instrument, dat in het oude Hebreeuws een ‘kinnor’ werd genoemd, had tien snaren, en we weten dat hij het ‘met zijn hand’ bespeelde (in tegenstelling tot het gebruik van een plectrum of plukken bij tokkelen – 1 Samuel 18:10). Omdat ik benieuwd was hoe dit instrument klinkt, heb ik er een replica van gemaakt en dat bespeel ik in deze video. Het is gestemd in F harmonisch mineur, en de snaren zijn van pure zijde. Harpen en lieren kregen in de oudheid snaren van darm maar zijde, wanneer het goed wordt geprepareerd, is even hard, sterk en weerklinkend.

Was dit het geluid dat de verwarde koning Saul in slaap bracht? We weten het niet zeker, maar het is mogelijk. Als u nieuwsgierig bent naar dit instrument, op mijn website www.peterpringle.com/megiddo.html staat uitleg over de constructie en geschiedenis van dit instrument.

Dit artikel wordt u aangeboden door het maandblad Israel Today (www.israeltoday.nl)