Configuratiescherm

0
388
Afgelopen week had ik voor de zoveelste keer problemen met mijn laptop. De techniek is leuk, maar het brengt soms nog meer ellende met zich mee dan gemak. Ik schat mijzelf in als een gemiddelde computergebruiker. Dat betekent dat ik mailtjes kan versturen, internet kan openen en er op surfen en bestanden kan up- en downloaden. Ook kan ik me wat behelpen met enkele basisprogramma’s zoals Excel. Maar zodra ik een probleem heb met mijn computer voel ik me echt gehandicapt. Ik weet niet hoe ik mijn computer weer kan laten doen wat die hoort te doen. Daar heb ik dan altijd weer een expert voor nodig.

Door Rineke Peterson

Nou heb ik onlangs al het configuratiescherm ontdekt op mijn laptop. Als je een probleem hebt, kun je via dat scherm uitvinden waar het probleem mogelijk zit. Ik voel me al heel wat nu ik dat weet. Zo had ik laatst een probleem met een programma wat niet wilde opstarten, en via het configuratiescherm ontdekte ik dat er een probleem was met een stuurprogramma. Er was een nieuwe geüpload en daar kon de computer niks mee. Een expert kon me verder helpen en hij liet me zien hoe ik simpelweg het oude stuurprogramma weer kon installeren. Daar draaide de computer wel op. Dat is handig, dacht ik. Voortaan los ik alle computerproblemen zelf op in plaats van daar grof geld voor te betalen. Maar ditmaal had ik een ander probleem.

Toen ik mijn laptop wilde opstarten, was het scherm zwart en zag ik alleen maar een muispijltje. Tja, aangezien ik mijn laptop niet aan de praat kreeg, kon ik ook niet naar het configuratiescherm. Nou had ik dus toch weer hulp van een ander nodig om het probleem op te lossen. Het bleek heel simpel te zijn. Ik moest gewoon de installatie-cd in de drive stoppen en toen deed de computer weer wat hij moest doen.

Ik krijg nu vaker de reactie van mensen: ‘Wat ben jij handig met de computer!’  ‘Ach, in het land der blinden is eenoog koning,’ denk ik dan. Als je het systeem achter de computer begrijpt, kun je alles oplossen. De meeste gemiddelde computergebruikers zien alleen wat aan de oppervlakte is. Het scherm doet het niet, of de muis doet het niet, of een programma start niet op. En dat lijkt dan een groot probleem. Maar als je het systeem achter de computer begrijpt, zie je dieper. Dan zie je niet een programma wat niet opstart, maar dan zie je een foutje in de programmering.

Eigenlijk is dat niets anders dan wat ik doe in de geestelijke wereld. Iemand komt bij me met een probleem; een relatie die onder spanning staat, iemand is ziek, iemand heeft structurele financiële problemen, iemand heeft een verslaving, of is overspannen. Dat soort problemen lijken enorm, maar het zijn slechts oppervlakteproblemen. Het werkelijke probleem ligt in de programmering van je denken. En dat kan hersteld worden door de vernieuwing van je denken. Wanneer je het geestelijke systeem gaat begrijpen, kunnen alle problemen worden opgelost. Weet ik ze allemaal op te lossen? Nee, maar daar heb ik dan weer het configuratiescherm voor; de Bijbel. Daarin kun je vinden wat het probleem is en hoe het opgelost kan worden.

Ik ben heel dankbaar dat ik nu zelf de meeste computerproblemen kan oplossen zonder hulp van derden, maar nog meer dankbaar ben ik voor het feit dat ik levensproblemen kan oplossen met alleen God en de Bijbel.