Die goede oude tijd

0
400

Van mijn beppe (dat is Fries voor oma) heb ik twee paar heerlijke warme, gebreide sloffen gekregen. De kwaliteit is dusdanig dat ik hier jaren plezier van kan hebben. Ze zijn gemaakt van sterke geitenwol, als ik me niet vergis. Werkelijk, er zit geen enkele steek los of verkeerd. En ze zijn nog mooi ook. Ik ben hier heel blij mee.

In de ‘goede oude tijd’ waarin mijn beppe opgroeide werden producten nog gemaakt op duurzaamheid. Spullen moesten het lang volhouden. Tegenwoordig maken fabrikanten hun artikelen liever niet te goed, want dan moet je na een paar jaar weer een nieuwe kopen. Zo houden ze hun fabriek in stand. Maar dat was een aantal decennia geleden toch anders. Dat gold al helemaal voor breiwerkjes, heb ik geleerd in de jaren dat ik zelf nog handwerkles heb gehad op de basisschool. Als je ontdekte dat je een fout had gemaakt, of een steekje had laten vallen, kon je het hele werk weer uithalen om de fout recht te zetten. Daarna pas kon je verder met je werkstuk. Zo niet, dan kon het werkstuk in de prullenbak belanden.

Eigenlijk zijn wij allemaal zulke werkstukken. In de Bijbel staat dat wij Gods maaksel zijn. Hij heeft ons geweven in de moederschoot. Maar al vanaf de conceptie kunnen er dingen fout gaan. Op meerdere plekken in ons leven vallen er steken of wordt ons opzettelijk schade toegebracht. Daar ontkomt niemand aan. Maar God is gelukkig ook nog van ‘die goede oude tijd’, waarin kwaliteit belangrijk is. Als een meesterhandwerker loopt Hij ons leven na op zoek naar waar er iets fout is gegaan. Hij wil dat namelijk herstellen, zodat wij een product van goddelijke kwaliteit worden. Maar dat herstellen doet Hij wel samen met jou. Hij wil je bewust maken van de fouten die er in je leven geslopen zijn, om dat dan samen recht te zetten. Dat bewustwordingsproces voelt niet altijd leuk, maar is zo nuttig. En achteraf ben je God er zo dankbaar voor.

Loop je regelmatig tegen hetzelfde probleem aan in je leven? Dan is de kans groot dat God je hier bewust wil maken van iets wat in je leven fout is gegaan, van een steek die ergens is laten vallen. Neem eens wat meer de tijd om na te denken over waar jij steeds weer tegen aan loopt in jouw leven, en om God te vragen hoe Hij dit kan herstellen. Zo word jij tot een ‘breiwerk’ waar God en de mensen om jou heen nog heel lang plezier van kunnen hebben.

Tekst: Rineke Peterson