Spiegeltje, spiegeltje aan de wand…

0
308

De huidige maatschappij is hard voor mensen en met name voor vrouwen. Sinds Twiggy in de zestiger jaren haar intrede heeft gedaan in de modewereld is het schoonheidsideaal: mager, sprietmager. Ook Barbie is afgeleid van dit schoonheidsideaal, een ideaal wat voor de meeste vrouwen onhaalbaar is zonder lichamelijke schade op te lopen.

Ook de media doen hun best om dit ideaal in stand te houden. Acteurs en actrices zijn meestal broodmagere dames en heren. En omdat de film er zo romantisch uitziet, willen veel vrouwen er uitzien als actrices, omdat ze denken dat ze dan gelukkig kunnen worden. En als je denkt dat je daar niet door beïnvloed wordt, dan heb je het mis. Alle filmbeelden sla je op in je onderbewustzijn en worden daar verwerkt. Wat je steeds weer ziet, ga je gewoon vinden. Zo ook het uiterlijk van de acteurs en actrices.

Herken je het dat als je door een winkelstraat loopt, je even in het raam van een winkel kijkt om te zien hoe je eruit ziet? Om te zien of je niet te dik bent? En in het voorbijgaan bekijk je alle mensen en oordeel je of iemand dikker of minder dik is dan jij? En dat gaat vaak heel onbewust. Je wilt voor jezelf een bevestiging hebben dat het met jou wel goed zit. Je wilt mooier zijn dan de gemiddelde Medelander.

Waar komt de drang om slank te zijn toch vandaan? Waar komt die drive vandaan om mooi gevonden te worden? Ik denk dat we dat antwoord in de Bijbel kunnen vinden en wel direct in Genesis.

God had de mens geschapen en hem in een mooie tuin geplaatst. Daar wandelde Hij met hen, met de man en de vrouw. Er was een volmaakte eenheid. De band was goed. De mens kon rechtstreeks met God communiceren. Maar vanaf het moment dat de mens ervoor koos om tegen God in te gaan, was de relatie verbroken. De mens was vanaf dat moment van God gescheiden. De aardbodem was vervloekt, de man moest vanaf dat moment hard werken om in leven te blijven. En van de vrouw zegt de Bijbel dat haar begeerte naar haar man uit zou gaan.

Vanaf dat moment had de vrouw dus een probleem. Ze kon niet meer in alle vrijheid leven, maar ze was gebonden aan de drang om haar man te behagen. Ze was in zonde gevallen. De relatie met God en ook met haar man was bedorven en nu moest ze haar best doen om de liefde van haar man te verdienen. Onder deze vloek heeft de vrouw eeuwen geleefd. De drang om mooi te willen zijn is niets anders dan het verlangen om aanvaard te willen worden.

Wij leven in de tijd van na de zondeval. Wij leven per definitie in een gebroken wereld. In dat opzicht zitten wij nog steeds vast aan het moeten verdienen van liefde. En als je met dat idee de Bijbel leest, kun je ernstig in de problemen komen. Sara wordt in de Bijbel omschreven als een uitzonderlijke mooie vrouw, de mooiste vrouw van het hele Midden-Oosten. Van Abigaïl wordt gezegd dat ze schoon van uiterlijk was en een goed verstand had. Om dan nog maar niet te spreken over het boek Hooglied. De vrouw wordt daar geprezen om haar uiterlijke schoonheid. Als God toch de moeite neemt om dit in Zijn Woord op te schrijven, vindt Hij uiterlijke schoonheid toch zeker ook belangrijk?

Zolang je dit als uitgangspunt neemt, zul je blijven strijden om slank of mooi te willen zijn. Dan zul je alle moeite doen om mooi gevonden en daarmee aanvaard te worden. Het goede nieuws is dat wij hier van vrij zijn. Door Jezus.

Jezus heeft de straf gedragen voor onze zonden en daarmee is de relatie met de Vader weer volledig hersteld. We mogen bij Hem komen zoals we zijn. Hij aanvaart ons volledig. Iedere vloek is verbroken aan het kruis op Golgotha. Dus ook de vloek om te moeten presteren om geliefd te zijn. Mensen kunnen je afwijzen om hoe je er uit ziet, maar God wijst je nooit af. Beter gezegd, God is dolverliefd op jou. Dat klinkt misschien een beetje raar, maar het is wel zo. God heeft verliefdheid niet speciaal voor ons mensen geschapen, maar hij heeft mensen geschapen naar Zijn aard… met verliefdheid. Zo kijkt Hij naar jou.

God heeft jou geschapen met het vermogen om energie op te slaan voor tijden van honger. Wanneer jij wat meer vet hebt dan het schoonheidsideaal je voorschrijft, dan doet jouw lichaam wat God zegt dat het moet doen. God ziet die extra kilo’s en Hij vindt ze prachtig! Hij vindt jou prachtig!

De liefde die beschreven staat in het boek Hooglied is dezelfde liefde die God voor jou koestert, ongeacht hoe jij zelf vindt dat je er uit ziet. Lees het boek nog eens door en laat je vullen met Zijn liefde voor jou. Dan wordt je vrij. Waarlijk vrij! Dan mag je zijn zoals je bent, met een maatje minder of een maatje meer.

Tekst: Rineke Peterson