Tienermoeder Anne: ‘God keert alles ten goede’

0
338
Op haar veertiende werd Anne Alles (19) zwanger van een vakantieliefde. Anne was vijftien toen ze beviel van haar dochter Nina. Over deze periode schreef ze een openhartig boek: ‘Alles over hoop’. Hoe ze van een paardenmeisje in een losbandige puber veranderde, heel jong moeder werd en God uiteindelijk weer vond.

Klik hier om het boek online te bestellen!

“Ik heb het boek in de eerste plaats geschreven omdat in de media een heel negatief beeld wordt gegeven van tienermoeders. Ik wil met dit boek een heel andere, positievere, kant van het tienermoederschap laten zien. Ik wilde het eerst wat algemeen houden, maar mijn verhaal is zo vervlochten met God dat ik al snel door had dat het een christelijk boek zou worden. Ik ben echt met de billen bloot gegaan. Ik heb alles zo opgeschreven zoals ik het als jonge tiener heb beleefd en verwoord.”

Dat maakt ‘Alles over hoop’ tot een eerlijk boek. “Het schrijven van het boek is ook confronterend geweest. Zoals je kunt lezen, heb ik te maken gehad met seksueel misbruik. Ik heb met mijn ogen dicht geschreven. Ik wilde gedetailleerd alles opschreven en heb daardoor veel situaties weer opnieuw beleefd. Dat betekent tranen en daarna weer schrijven. Ik ben als jonge tiener echt losbandig geweest. Tijdens het schrijven merkte ik pas echt hoe ik mij daarvoor schaam. Maar ik heb het wel allemaal opgeschreven. Door het schrijven heb ik het ook kunnen verwerken en afsluiten.”
Anne vertelt dat ze door het seksueel misbruik bij een paardenboer haar identiteit kwijt was. “En dan ga je je identiteit in allerlei dingen zoeken. Bovendien wilde ik perse bij de populaire meiden horen. Daar had ik alles voor over.“

Ze vertelt dat ze achteraf God in de gehele periode ziet. “Dat probeer ik in het boek ook wel naar voren te laten komen. Ik had zo’n rustig en veilig gevoel toen ik besloot niet meer naar die paardenboer te gaan. En weet je, ik geloofde altijd wel, maar dat was zo’n soort geluksgeloof. Een God die je geeft waar je om bidt. Nou, ik bad bijvoorbeeld voor een goed cijfer voor Engels maar dan zonder te leren. Dat werkt dus niet”, lacht ze. “Maar ik ben wel naar het derde jaar overgegaan maar dan niet zoals een normale leerling met een 3 voor Duits, een 4 voor Frans en een 5 voor Engels. Ik zie God daarin. En als ik één ding heb geleerd: God hoort je gebed, maar het gaat lang niet altijd zoals jij wilt.”

Als je het boek leest, ontdek je hoe belangrijk de geboorte van haar dochter Nina is voor Annes geloof. “Voor mij laat dit zien dat God alles ten goede keert. Weet je, als mensen het moeilijk hebben gaan ze op zoek naar iets. Ik toen ook. Mijn ouders hebben altijd het geloof voorgeleefd. Omdat ik dat zag, ben ik op zoek gegaan naar de waarheid en antwoorden gevonden. God is de waarheid. Dat wil ik ook aan opvoeders meegeven. Je kunt niet altijd met woorden mensen bereiken. Tieners zeker niet. Maar wel hun het geloof voorleven. In het boek komt echt wel naar voren hoe ik het bloed onder mijn moeders nagels vandaan haalde. Zij wist echt niet altijd wat ze met me aan moest. ‘Ik weet het niet, maar ik heb God’, zei ze. Zij heeft mij laten zien wat onvoorwaardelijke liefde is. Mijn moeder maar zeker ook mijn vader hebben mij laten zien wat levend geloof is. Jezus werd ook niet knetterboos op de tollenaar, terwijl hij wel deed wat fout was. Dit is zo belangrijk.”

Op de vraag wat ze jongeren wil meegeven met haar boek is Anne kort maar krachtig: “Voorkomen is beter dan overkomen!”

Alles over hoop
Op school tiener en moeder thuis
Anne Alles
Scholten Uitgeverij
308 bladzijden
ISBN: 9789079859245
Prijs €14,95