Diepvriesbaby

0
194
Eind november werd in de Amerikaanse staat Tennessee Emma Wren Gibson geboren. Gezond, goed van lengte en gewicht. Even gewoon als ieder ander kind dat geboren wordt en even speciaal als iedere andere baby: een nieuw leven is altijd iets bijzonders. Maar Emma is toch nog iets specialer dan andere kinderen. Haar ouders konden geen kinderen krijgen op natuurlijke weg en deden een beroep op embryo-donatie. Daarbij gaat het om ‘overtollige’ embryo’s die ontstaan zijn na een vruchtbaarheidsbehandeling en daarna zijn ingevroren. In Amerika worden ze ook wel ‘snowbabies’ genoemd.

Wanneer een echtpaar een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaat, worden er verschillende eitjes bevrucht, maar die worden niet allemaal in de baarmoeder ingebracht. Ongebruikte embryo’s kunnen worden ingevroren en dat is ook wat er in 1992 gebeurde met ‘Emma’. Bijna 25 jaar lang bleef ze ingevroren (en dat is waarschijnlijk een wereldrecord) totdat Tina en Benjamin Gibson aanklopten bij het National Embryo Donation Center. Het NEDC is een organisatie van christelijke origine die ten dienste staat van ouders die op een of andere manier zelf geen kinderen kunnen krijgen.

De techniek van ‘in vitro fertilsatie’ werd voor het eerst toegepast in 1978. In dat jaar werd Louise Brown in Engeland geboren als eerste ‘proefbuisbaby’. De Verenigde Staten volgden in 1981, en sindsdien wordt de methode steeds vaker gebruikt. De behandeling roept wel ethische vragen op, bijvoorbeeld wie bepaalt over wat er moet gebeuren met de ‘ongebruikte’ embryo’s.

(bronnen: vrtnws.be, De Standaard, NEDC)