Familieperikelen uitgelegd naar voorbeeld van de verloren zoon

0
200

‘De verloren zoon – familieperikelen in de bijbel en nu’ is de titel van de lezing die Radboud Reflects komende maandag 21 februari houdt. De lezing annex gesprek wordt verzorgd door theoloog Albertine Oegema en socioloog Lonneke van den Berg.

De avond duurt van 20.00 tot 21.30 uur en is zowel bij de Radboud Universiteit in Nijmegen als online te volgen. Waar het over gaat? De relatie tussen ouders en hun kinderen gaat niet altijd over rozen. Zeker wanneer de kinderen ouder worden en steeds meer hun eigen weg willen gaan, wordt de liefde nogal eens op de proef gesteld. Wat kunnen we leren van het verhaal van de verloren zoon, waarin een kind het huis verlaat om de bloemetjes buiten te zetten, maar met hangende pootjes terugkeert? Albertina Oegema en Lonneke van den Berg gaan een “nieuw licht werpen op dit oude verhaal”.

De lezingenserie van Radboud Reflects (over filosofie, religie, ethiek en samenleving en cultuur) werd vorige week hervat. In februari en maart zijn ze ook online te volgen. Meer informatie, ook over de ander lezingen, is te vinden op de website van de universiteit.

Jonathans Sacks
Onder de lezingen die op het programma staan, is er ook eentje over Jonathan Sacks, op dinsdag 22 maart, door theoloog Marcel Poorthuis. Hij behandelt de vraag de beroemde Britse filosoof en theoloog Jonathan Sacks (1948-2020) was en wat we van hem kunnen leren. “Wereldwijd wordt Sacks beschouwd als een religieus leider en een morele stem voor onze tijd. Zijn omvangrijke werk wordt gekenmerkt door de helderheid waarmee hij eeuwenoude Bijbelteksten weet te verbinden met de actualiteit. In 2016 ontving hij de prestigieuze Templetonprijs voor zijn rol in de interreligieuze dialoog.