Giftengroei Mercy Ships Nederland blijft aanhouden

0
217

Mercy Ships Holland boerde goed in 2020. In totaal werd ruim 7,2 miljoen euro bij giftgevers opgehaald. Het betekende groei voor het vijfde opeenvolgende jaar.

Op het schip Africa Mercy in Senegal werden 1407 operaties verricht en ruim 1200 trainingen gegeven. Dat ondanks het vroegtijdige vertrek vanwege de coronacrisis. Vanwege de crisis werden nu onder andere online trainingen gegeven voor Afrikaanse zorgprofessionals, ondersteuning van klinieken ter plaatse met kennisoverdracht en het doneren van grote aantallen medische beschermingsmaterialen aan diverse landen.

Het European Distribution Center (EDC) in Rotterdam verscheepte vorig jaar 28 containers met goederen naar de Africa Mercy, en nog eens elf containers en twaalf luchtvrachten medische beschermingsmiddelen naar Afrika. Het aantal giften in natura en kortingen op goederen voor de schepen steeg met 48 procent tot een bedrag van 512.000 euro.

Met de ingebruikname van het nieuwe ziekenhuisschip zal de logistieke rol van Mercy Ships Holland naar verwachting nog verder toenemen. De bouw van het nieuwe schip, de Global Mercy, is in de afrondende fase. Na oplevering zal het schip naar Antwerpen varen, waar de ziekenhuisapparatuur wordt geïnstalleerd. Daarna doet het schip Rotterdam aan voor een kort bezoek en vertrekt het voor de eerste missie naar Afrika.

Vrijwilligers

Het kantoor in Nederland richt zich meer en meer op het werven van vrijwilligers. In 2020 resulteerde dat in ruim honderd aanmeldingen voor het werk op de Africa Mercy. De bemanning van het schip bestond voor bijna 25 procent uit Nederlanders: 59.

Lekker wereldrecord

Bij de foto: Een bijzonder moment in 2020 was de actie van chocolatier Frits van Noppen, die in februari met zijn chocoladekunstwerk van meer dan 80.000 chocoladeletters niet alleen een wereldrecord vestigde, maar ook circa 700.000 euro ophaalde voor het werk van Mercy Ships.

Het jaarverslag van Mercy Ships verscheen dit jaar voor het eerst volledig digitaal.