Irma Dee put inspiratie uit Henri Nouwens werk

0
223

Als je aan de rand van het onbekende staat, kan een stap naar voren heel beangstigend zijn. Maar wie er op vertrouwt dat er armen wachten die je opvangen, kan de angst loslaten en de sprong in het diepe wagen. Zangeres Irma Dee las dit in een onvoltooid boek van de bekende schrijver Henri Nouwen en putte er inspiratie uit voor een lied. Het resultaat is de single ‘Als ik val’. Dit is de voorbode van haar nieuwe album ‘De vlieger en de vanger’ dat na de zomer verschijnt.

Irma Dee schreef ‘Als ik val’ met Wim Rebergen. Hij tekende ook het artwork voor de single. Het lied is verkrijgbaar via de digitale kanalen. De beeldende bijbehorende videoclip is te zien via https://youtu.be/dfJG9Nh4jRo.

‘Als ik val’ ontstond tijdens een onzekere periode voor Irma Dee. Het begin van de pandemie en grotere vragen over het onbekende zorgden ervoor dat ze ging zoeken naar antwoorden; naar een manier om de angst te overwinnen. Het bracht haar opnieuw bij de boeken van Henri Nouwen, nadat ze eerder al het album ‘Verloren en gevonden’ maakte rondom zijn boek ‘Eindelijk Thuis’.

Trapeze
Henri Nouwen heeft miljoenen lezers over de hele wereld. Dat aantal is na zijn overlijden alleen maar gegroeid. Henri beschrijft eerlijk en open de gedachten en gevoelens bij het leven door de bril van het geloof. Zonder clichés en met gevoel voor beeldspraak. Toen Nouwen overleed, werkte hij aan een nieuw boek waarin zo’n alledaags beeld een belangrijke rol had: een circusact. Hij beschreef de relatie tussen trapeze artiesten met ieder hun eigen rol: de vlieger (degene die de trapeze los moet laten) en de vanger (degene die de ander vangt). Henri trok de lijn door naar de relatie tussen mens en God; een relatie waarin echt vertrouwen nodig is om onze eigen zekerheden los te laten.

Voor Irma Dee werd het beeld van de circusact een puzzelstuk wat op zijn plek viel nadat ze met haar zoon bij een circus was geweest en vervolgens het vergelijkbare verhaal van Henri Nouwen las. “Alles kwam bij elkaar”, zegt ze. “Mijn eigen angst en zoektocht naar een antwoord om rust te vinden. Ik kon dankzij dit beeld naar de kern: vertrouwen dat er een God is die je vangt waardoor angst je leven niet meer leidt. Loslaten is moeilijk voor ons. We willen overal graag controle over hebben, maar als we dan de sprong in het diepe wagen, willen we er op vertrouwen dat we veilig terecht komen.” Irma werkte met liedschrijver & gitarist Wim Rebergen en producer Reyer van Drongelen aan de eerste single die dit beeld doortrekt naar iets waar iedereen wel een eigen voorstelling bij heeft.

Dichterbij
‘Als ik val’ is de eerste single van het nieuwe album ‘De vlieger en de vanger’ rondom het beeld van de trapeze-act die deel uit maakt van het onvoltooide werk van Henri Nouwen. Met producer Reyer van Drongelen en schrijvers als Wim Rebergen, Rokus Maasland, Henk Doest, Denise Brand en Ralph van Manen werkte ze aan een verzameling liedjes die hier herkenbare vragen en gedachten bij optekent. “Het leek Henri niet te lukken om dit verhaal te schrijven. Diegenen die dicht bij hem stonden, zeiden dat hij juist al zijn boeken schreef omdat hij dit verhaal nog niet kon schrijven. Ik hoop dat ik met deze nieuwe muziek dit verhaal toch wat verder mag brengen.”

Het album ‘De vlieger en de vanger’ verschijnt na de zomer. De single ‘Als ik val’ is digitaal verkrijgbaar onder andere op Spotify.

Meer informatie over Irma Dee en de muziek is te vinden op www.irmadee.com.