Bidden met Psalmen: podcast in vorm van meditatief gebed

0
195

Het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap biedt bij het begin van de Week van Gebed (17-24 januari) de podcast Bidden met de Psalmen aan. Hij is opgezet volgens het zogenoemde Ignatiaanse gebed, waarin Bijbeltkesten een rol spelen.

“Met deze podcast kun je elke dag een mini-retraite in je eigen omgeving houden”, aldus Anne-Mareike Schol-Wetter, hoofd Bijbelgebruik bij het NBG. Bidden met Psalmen is gemaakt door Bidden onderweg, een initiatief van Nikolaas Sintobin, samen met het NBG.

De podcast telt 21 afleveringen van ongeveer tien minuten. In elke aflevering is een psalm te horen uit de NBV21. Daarna volgen een korte overweging en drie gebedsvragen. “Dat zijn open vragen”, benadrukt Schol-Wetter. “Geen enkel antwoord is goed of fout. De vragen helpen om de psalmverzen in je eigen leven te laten weerklinken. Welke gevoelens en ervaringen roepen ze op? Hoe spreekt Gods Geest tot je door deze verzen?”

Ignatiaans bidden
De meditatieve manier van bidden in de podcast is oorspronkelijk ontwikkeld door Ignatius van Loyola, de stichter van de Jezuïetenorde. Nikolaas Sintobin stimuleert het gebruik van deze Ignatiaanse gebedsvorm in Nederland en Vlaanderen. Op de site van het NBG vertelt hij hoe hij deze gebedsvorm ontdekte en wat die in zijn leven teweegbracht heeft.

De eerste drie afleveringen van Bidden met Psalmen gaan over danken (psalm 139), vertrouwen (psalm 91) en verlangen (psalm 63). De teksten en stem zijn van Sintobin.
De podcast is te volgen via de site, de app en het Spotify-kanaal van Bidden onderweg. De podcast gaat vooraf aan en verwijst naar het boek NBV21 Psalmen met 21 gebedsmomenten, dat over enkele maanden bij het NBG verschijnt.

Foto: Pixabay/Reena Black