Delise brengt nieuw album uit

0
173

Op 11 februari verschijnt Delises album Ik Ken Je. Er staan 14 liedjes op waarvan sommige al eerder op ep uitgebracht zijn of als single online kwamen. Verrassend is dat er bij dit studioalbum een ep zit met zes live opgenomen liedjes. Delise zingt veel over haar relatie met God. Ze weet dat Hij haar kent als geen ander. “De rode draad door al deze nummers heen is dat we Gods geliefde kinderen zijn en dat Hij zegt: ‘Ik ken je’.”

“Het album ligt dichtbij mijn hart en is heel persoonlijk. Ik neem de luisteraar mee op reis langs thema’s die mijzelf raakten in de afgelopen tijd. Vaak schrijf ik songs naar aanleiding van een proces waar ik zelf doorheen ga”, vertelt Delise met een mijmerende blik in haar ogen. “Wat dat betreft is liedjes schrijven voor mij een manier van verhalen vertellen. Met de liedjes van het nieuwe album hoop ik de luisteraar aan het denken te zetten, te laten genieten en te bemoedigen. En misschien herkennen ze zichzelf in wat ik schrijf.” Ze staart een moment voor zich uit. “Ik merk dat de liedjes mijzelf ook bemoedigen. Het nummer ‘Wees niet bang’ ging op een later moment echt voor mij leven. Als je bang bent, is het makkelijk om in je angst te blijven hangen. ‘Wees niet bang’ hielp me verder. Het klinkt gek, maar ik had steun aan mijn eigen lied in een periode dat persoonlijke vragen me bezig hielden, zoals: ‘Hoe moet ik verder in deze coronatijd? Wat mag ik straks nog?’ Als ik de angst voel opkomen, zing ik dit lied.”

Live
Delise heeft met haar band in coronatijd maar weinig op de bühne gestaan. Daarom wilde ze een live-ep aan dit album toevoegen om de luisteraar te laten horen hoe haar muziek live klinkt. Zelf wilde ze ook weer voelen hoe het is om met de band te spelen. “Nummers worden – zeker in deze coronatijd – vaak niet samen opgenomen. Het lied ‘Wees niet bang’ is één van de liedjes die op de live-ep staan.”

Geworteld
“Ik heb de balans gezocht tussen rustige ballads en uptempo liedjes. Het nummer dat
samen met Elly Zuiderveld schreef, heeft zelfs een 80’s, 90’s feel.” Het lied De Diepte In is gebaseerd op het verhaal van een man die zijn huis bouwt op zand en een man die bouwt op de rots. “Voor mij is dit een persoonlijk proces geweest,” erkent Delise. “Zorgen dat je echt geworteld bent, tijd nemen met God. Niet gelijk je leven willen bouwen zonder fundament. En jezelf de vraag stellen: is jouw fundament wat anderen over je denken of wat jij over jezelf denkt. Of beginnen jouw wortels bij bijbellezen, bij bidden en bij het besef van Gods genade?” Delise vertelt dat dit thema op sociale media ook een rol speelt. “Voldoen aan het perfecte plaatje versus weten dat je geliefd en gekend bent ondanks je gebreken. Het is goed om te weten dat er Iemand is die weet wat je doorstaan hebt of waar je doorheen gaat.”

Rembrandt
Opvallend is dat een tweetal nummers van haar laatste ep uit 2020 ook op het nieuwe album staan. Het gaat om de liedjes ‘Verbonden’ waar Elbert Smelt van Trinity aan meewerkt en de track ‘Overwinnen’ over Job die worstelt met wat hem overkomt. “Ze passen bij het thema ‘God kent je’ dat de rode draad van het album vormt. Hij kent je als geen ander.”
“De release was gepland voor 2021, maar is uitgesteld. We wilden graag een release-concert geven, maar de concertzalen en theaters waren door de maatregelen gesloten. We besluiten extra tijd te nemen voor de opnames en het album uit te breiden.”
Op het album staat ook de single ‘Storm op het meer’ die ze een jaar geleden uitbracht. Ze schreef het lied samen met Elly Zuiderveld. In 2020 werkte ze samen met Elly’s man Rikkert Zuiderveld aan ‘Nu de trein vertrokken is’. Ook deze kreeg een plek op op het album ‘Ik ken je’. Voor ‘Storm op het meer’ vond ze inspiratie in een schilderij van Rembrandt. Interessant is dat Rembrandt zichzelf tussen Jezus’ leerlingen in de boot schilderde. Misschien wilde hij laten zien dat hij en wij in het leven ook stormen kennen. Vestigen we onze hoop op Jezus of proberen we onszelf te redden? “Ik wil het bekende Bijbelverhaal vanuit een ander perspectief vertellen. Het is zo’n mooi en hoopvol verhaal waarin ik diepere lagen ontdekte.”