Joke Buis legt focus op eigen liedjes

0
188

Elf Nederlandstalige liedjes staan er op Andere Foto’s, het nieuwe album van zangeres Joke Buis dat onlangs uitkwam. Drie van deze liederen heeft ze in de afgelopen maanden al als single online gezet. Ze zijn te beluisteren via onder andere YouTube en Spotify. Joke Buis werd vooral bekend door haar voorliefde voor oude kerkliederen. In 2019 verlegde ze haar focus en voelde het verlangen meer persoonlijke muziek te maken.

Eén van deze singles kwam al in maart 2021 uit. Het nummer heet ‘Wat vraagt God van mij’. “Ik wilde graag een liedje zingen over de keuzes die we elke dag hebben. Hoe besteed ik mijn tijd? Hoe besteed ik mijn geld? Wat zeg ik wel en wat niet? Daarom vraag ik elke dag of God wil helpen om het juiste te kiezen.” Haar man schreef de tekst en muziek voor dit lied samen met een andere muzikant die onlangs ook een single kondigde: Matthijn Buwalda. Naast Buwalda werkte bijvoorbeeld ook zanger Lars Gerfen en trompettist Thomas Heikoop aan het nieuwe album van Joke Buis mee. Zelf begon ze haar muzikale carrière bij het YMCA Gospel Choir in Scheveningen. Later zong ze in Gospel Boulevard en als backing vocalist in onder andere de band van Kees Kraayenoord. Ze werkte als zangeres ook mee aan opnames van bijvoorbeeld Linda Wagenmakers en X-factor.

Solo
Op een gegeven moment besloot ze solo werd te gaan. In 2011 brengt ze haar debuutalbum ‘Sing over me’ uit. Ze werd vooral bekend als iemand met een voorliefde voor de oude kerkliederen. Op het album Joke Buis Live staan klassiekers als ‘Abba Vader’ en ‘Blijf Mij nabij’.
In 2019 verlegde ze haar focus. De klassiekers worden steeds vaker een inspiratiebron en niet een eindproduct. Nieuwe liederen worden geboren. Op haar website zegt ze daarover: “Er ligt zoveel rijkdom en wijsheid in de liederen van toen. Er spreekt zoveel hoop en vertrouwen uit woorden en melodieën die al generaties lang worden gezongen. Die rijkdom wil ik gebruiken als basis voor muziek van nu.” Ze merkte dat de drang om persoonlijke muziek te maken steeds groter werd.

Creativiteit
Ze geeft aan dat de lockdown haar ook iets positiefs heeft gebracht. “Naast een tijd van onzekerheid werd het een periode van nieuwe creativiteit en een frisse kijk op de muziek. ‘Wat God van mij vraagt’ is één van de eerste nieuwe liedjes die in deze periode is ontstaan.”
“Ik was in 2019 al begonnen met nieuwe liedjes, maar in 2020 kwam dat in een stroomversnelling. Ik heb een schrift waarin ik gedachtes en associaties opschrijf. Het is heel verwonderlijk om die gedachtes met hulp van songwriters tot leven te zien komen in liedjes”, vertelt ze. Eén van de tekstschrijvers is haar man Rob Buis met wie ze op muzikaal gebied al lange tijd samenwerkt.
Een tijd van lockdown werden voor Joke Buis en de mensen om haar heen ook een tijd van ontdekking en inspiratie.

Reggae
Er hebben opvallend veel mensen aan de teksten en muziek meegewerkt. Naast haar man en de eerder genoemde muzikanten Matthijn Buwalda en Lars Gerfen zijn dat bijvoorbeeld Rokus Maasland, Jan Pronk, Arnold van Dongen, Coen van den Heuvel en Linda Brinkman. De liedjes zijn afwisselend en aan de opnames is veel zorg besteed. Je hoort dat de makers voor kwaliteit wilden gaan en niet snel tevreden waren. ‘Dit Is Wat Ik Weet’ is een vrolijk lied met een vleugje reggae. De titeltrack is rustiger en meer retrospectief en kreeg een sfeervolle melodie mee