‘EU moet zich uitspreken tegen godsdienstonvrijheid in Pakistan’

0
175

De Europese Unie moet druk zetten op de Pakistaanse regering, want dat land moet hoognodig wat doen aan de zorgwekkende situatie rond de vrijheid van godsdienst. 

Dat laten tientallen Europarlementariërs vanuit vrijwel alle Europese fracties weten in een brandbrief aan EU-buitenlandchef Josep Borrell. De brief, die door Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) is opgesteld, vestigt de aandacht op Sri Lankaan Priyantha Kumare, die op 3 december werd vermoord en verbrand omdat hij stickers met koranverzen zou hebben verwijderd uit de fabriek waar hij werkte.

Ook wordt gewezen op de terdoodveroordeling van de Pakistaanse predikant Zafar Bhatti begin deze maand. Bhatti zit sinds 2012 vast op beschuldigdiging van het verzenden van berichten met teksten waarin de moeder van de profeet Mohammed wordt beledigd. Hij heeft dat zelf ontkend, maar Bhatti zou zijn gemarteld om een bekentenis af te dwingen.

Volgens de briefondertekenaars beperken blasfemiewetten de vrijheid van godsdienst in Pakistan en bevorderen die een klimaat van religieuze haat en intolerantie. Met name religieuze minderheden zoals christenen, hindoes en ahmadi’s worden daar de dupe van. Josep Borrell wordt opgeroepen de Pakistaanse regering duidelijk te maken dat het land de handsvoordelen met de EU kan verliezen als er van godsdienstvrijheid niet serieus werk wordt gemaakt.

Foto: Pixabay/PublicDomainPictures