Roberta Metsola ‘uitstekende keuze’ als voorzitter Europarlement

0
182

“Roberta Metsola is een zeer geschikte voorzitter van het Europees Parlement, een echte christendemocraat met het hart op de goede plek.” Dat was de reactie van Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) op haar verkiezing afgelopen dinsdag.

De Maltese werd met grote meerderheid van 458 stemmen voor gekozen. “Ik ben erg dankbaar dat zij deze rol mag vervullen. Collega Metsola is een uitstekende keuze”, aldus Van Dalen, die in zijn politieke werk veel contact met EVP-collega Metsola heeft. Hij beschouwt haar als een belangrijke politieke medestander. “Ze zet zich vol overtuiging in voor de vrijheid van godsdienst. Zo was ze in december nog co-host van het Europees Gebedsontbijt.”

De Volkskrant zette een iets andere toon. Het dagblad berichtte dat Metsola een feminist is “die op de bres staat voor de positie van de vrouw, zich sterk maakt voor persvrijheid en lhbti-rechten, strijdt tegen corruptie. Ze heeft echter één standpunt dat uit de toon valt: ze is tegen abortus.” De linkse Franse Europarlementariër Leïla Chabi zegt daarom over haar benoeming: “Een schande, nu het recht van de vrouw op lichamelijke autonomie in heel Europa steeds meer wordt aangevallen.”

De verkiezing was nodig omdat de vorige voorzitter, de sociaaldemocraat David Sassoli, vorige week overleed. Zijn termijn zou deze maand aflopen. Roberta Metsola werd benoemd voor de tweede helft van de mandaatperiode, die loopt tot medio 2024.

Foto: Roberta Metsola. © Europese Unie 2022