Wie investeert in duurzaamheid van onze huwelijksrelaties?

0
204

“Onze overheden en industrieën spenderen miljarden euro’s om de duurzaamheid van natuurlijke hulpbronnen en milieu te stimuleren. Maar wie investeert in de duurzaamheid van huwelijksrelaties?”

Die vraag stelt Jeff Fountain in zijn weekly word van deze, bijna afgelopen week van het huwelijk, die jaarlijks wordt gehouden in de aanloop naar Valentijnsdag. Fountain noemt het een van de grootste huichelarijen van onze maatschappij, want gebroken relaties ondermijnen een gezonde – en dus duurzame – maatschappij.

“Een gezond persoonlijk zelfbeeld annex identiteit wordt in de eerste plaats gevormd in gezonde gezinnen, die weer voortkomen uit gezonde huwelijken, waarmee de hele samenleving haar voordeel doet.

Het is dus nogal logisch dat we deze belangrijkste relatie in ons leven boven alles de voorrang zouden geven. Maar doen we dat ook? Of investeren we ieder jaar meer geld en tijd in het onderhouden van ons huis of appartement, onze sportuitrusting, onze auto of onze boot?

Wat gebeurt er wanneer we weinig tijd geven aan ‘onderhoud’? Verwaarloosde relaties worden gebroken relaties. Sommige ramingen stellen dat gebroken relaties Groot-Brittannië jaarlijks 47 miljard pond kosten, een rekening waarvoor iedere belastingbetaler jaarlijks £ 1,546 per jaar – zo’n  € 1800 – moet opbrengen. Britse belastingplichtigen zouden ieder jaar een luxe cruise kunnen maken met wat zij verplicht zijn te betalen voor de scheiding van anderen!”

De Nederlandse overheid subsidieert begeleiding van gescheiden stellen, constateert Fountain. “Mooi, maar waarom geen subsidie voor huwelijkscounseling voordat het te laat is?”

Jeff Fountain is directeur van het Schuman Centre in Amsterdam. Zijn wekelijkse commentaren zijn allemaal nog terug te lezen.

Foto: Pixabay