Nadenken over de gevolgen van drugs

0
316
Het leven van Jelmer kent ongekende dieptepunten, nadat hij verslaafd is geraakt aan de drugs. Een interview over dieptepunten en bevrijding. “In het dieptepunt van mijn leven greep God in.”

Door Ronald Koops

Wanneer begon jij om drugs te gebruiken?
“Als tiener had ik weinig vrienden. Dat veranderde toen de jongens van mijn klas ontdekten dat ik het broertje was van mijn oudere broer, die actief was in het criminele circuit. Daardoor keken ze ook tegen mij op. Dat voelde wel stoer. Ik voelde me geaccepteerd en ik hoorde bij een vriendengroep. Achteraf zie ik dat mijn ellende begon met verkeerde vrienden, waarmee je verkeerde dingen doet op verkeerde plaatsen. Het allereerste begin van mijn verslaving was roken, want dat werd wiet roken en af en toe een pilletje XTC werd GHB, een verslavende en agressieve drugssoort. Drugs is een sluipmoordenaar. Het begint onschuldig, maar je wilt steeds meer en steeds vaker, een drugsverslaving pakt je helemaal. Niemand begint direct met cocaïne, maar veel mensen gaan het op een gegeven moment wel gebruiken.”

Verslavend
Op een gegeven moment werd jij van school gestuurd omdat je te veel spijbelde. Had dat invloed op je drugsgebruik?
“Ja. Toen ik van school werd gestuurd en naar een andere school moest, ging het een paar jaar goed en gebruikte ik niet. Maar op m’n achttiende ging het weer mis: mijn relatie liep stuk en ik kreeg vrij snel een nieuwe vriendin die drugs gebruikte. Daardoor ging ik opnieuw gebruiken én meteen erg intensief. Ik ging bijna elk weekend naar een discotheek, maar ik vond het niet fijn om stoned te zijn van de wiet. Ik werd daar duf en relaxed van, in plaats van actief. Toen heb ik voor de eerste keer speed gebruikt, daardoor voelde ik me goed en vol energie.”

En door de weeks?
“Dan voelde ik me futloos en moe. Ik was verslaafd, sliep bijna niet meer en mijn reserves raakten op. Ik had niet voldoende energie om mijn werk goed te doen, was altijd chagrijnig en hart vaak een kort lontje. ‘Op een feest in Duitsland deed iemand GHB (een agressieve drug, red.) in mijn drinken. Daar zit stof in waar je heel blij van wordt, het geeft een onoverwinnelijk gevoel. Je voelt je heel goed en iedereen is je vriend, nog meer als met speed. Maar het is zeer verslavend en ook GHB ging ik steeds meer gebruiken.”

Stoppen
Hoe lang ben je verslaafd geweest aan GHB?
“Ongeveer vier maanden lang. Ik probeerde vier keer te stoppen, maar m’n lichaam ging zo zweten en trillen, dat ik toch steeds opnieuw ging gebruiken. Op een gegeven moment gingen alle remmen los en gebruikte ik dag en nacht. Een zware crisis bracht uiteindelijk een ommekeer: ik kreeg ruzie met m’n vriendin (die stoned was) en schopte alles kort en klein. Ik was verblind door woede. Toen m’n zwager een arm op m’n schouder legde, brak ik. Er kwam een bijzondere rust in mij en ik heb achteraf ervaren dat God toen heeft ingegrepen. De knop ging om. Ik heb daarna nog wel een beetje gebruikt, maar het plezier en de kick was er af. Vier weken later ben ik gestopt. In die periode woonde ik tijdelijk bij mijn zus en zwager, maar ik had totaal geen ontwenningsverschijnselen. Alsof God zei: ‘Het is voorbij, ik heb je genezen, kies vanaf nu het goede.’”

Was je toen al tot geloof gekomen?
“Dat kwam later pas. Toen ik zeven weken bij mijn zus en zwager woonden, bleven ze zondagavond vaak thuis om een kerkdienst op tv te kijken. Ik keek dan mee, vond het wel interessant, maar wist niet goed waarom of waar naar ik op zoek was. Maar het voelde wel goed. Pas toen ik de Alpha Cursus heb gevolgd en de Bijbel ben gaan lezen, ben ik echt tot geloof gekomen en begon God mij meer en meer te veranderen. Toen heb ik me ook laten dopen. Nu geef ik voorlichting op veel scholen om jongeren te waarschuwen voor drugs. Drugs lijkt mooi en gezellig, maar brengt onnoemelijk veel ellende en ravage met zich mee. Ik hoop dat jongeren zorgvuldig nadenken over drugs en het gebruik daarvan: wat is drugs precies en wat doet het met je? Door naar mijn verhaal te luisteren, beseffen ze wat er fout kan gaan.”

============================================================
Voorlichting
Jelmer Maathuis is betrokken bij Waypoint Twenterand, onderdeel van Tot Heil des Volks. Als ervaringsdeskundige geeft hij voorlichting op scholen over drugs en drugsgebruik. Jelmer gaf vorige maand z’n getuigenis op de Levensechttour van Tot Heil des Volks, een aantal avonden in het land waar het onderwerp ‘Verslaving’ centraal stond, met samenzang, ontmoeting en verdieping.
Met verschillende projecten richt Tot Heil des Volks (THDV) zich ons op het helpen van onder andere kinderen die in armoede leven, prostituees, dak- en thuislozen en verslaafde jongeren. De projecten zijn verspreid over Nederland, maar de basis van ons werk ligt in Amsterdam. Op 15 december organiseert THDV een bijzondere kerstviering in de Noorderkerk in Amsterdam over mensenhandel en prostitutie, waar onder meer Gert-Jan Segers zal spreken.
Meer informatie: www.totheildesvolks.nl