A Rocha Nederland roept weer op tot Plastic Free Februari

0
169
Voor het tweede jaar op rij organiseert A Rocha Nederland met Plastic Free February een campagne tegen plastic afval. De campagne is gericht op bewustwording rond het probleem van plastic afval en plastic productie.
Deelnemers aan de actie worden aangemoedigd het gebruik van plastic in februari zoveel mogelijk te beperken. Wie meedoet kan een wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en er is een online platform, waar deelnemers elkaar kunnen ontmoeten en ideeën uitwisselen.
De productie en het gebruik van (wegwerp)plastic is sinds de jaren 1950 wereldwijd exponentieel toegenomen, met grote gevolgen voor de natuur en het klimaat. Dit is volgens Dave Bookless, theoloog bij A Rocha Internationaal, tegelijk ook een theologische probleem. Hij zegt in zijn blog over plastic theologie: “Plastic, en met name wegwerpplastic, staat symbool voor onze gemakzucht, onze verslaving aan ‘meer’ en ‘nieuw’, onze onverzadigbare kooplust, onze afhankelijkheid van technologie en onze nonchalante productie van afval.”
Bezinning
Tijdens Plastic Free February wil A Rocha daarom niet alleen het gebruik van plastic verminderen, maar ook de bezinning daarover op gang brengen. Martine van Wolfswinkel, projectleider bij A Rocha Nederland: “Afval is een ontwerpfout. We zullen de economie en alle daarbij komende productieprocessen veel meer circulair moeten inrichten, als een gesloten systeem, waarbij wat we nu afval noemen telkens weer hergebruikt wordt. Zo gaat het tenslotte ook in de natuur. En daar kun je thuis, in je eigen huishouden, al mee beginnen.”
Aanmelden voor Plastic Free February kan via de website van A Rocha. Onder de deelnemers wordt een Zero Waste startpakketje verloot.