Anne Frank: het waren geen Duitsers, Britten, Amerikanen of Nederlanders…

0
178

De week waarin Het verraad van Anne Frank verscheen en vervolgens flinke kritiek loskwam op het onderzoek waarvan het boek verslag doet, werd zondag ‘afgerond’ met een discussie in VPRO’s Onvoltooid Verleden Tijd op Radio1.

In zijn (gesproken) column constateert Michal Wertheim (de Volkskrant; hij gaat proberen dit jaar minder cynisch te zijn…) dat nu in ieder geval duidelijk is dat Anne Frank níet werd verraden door Duitsland (waar de familie Frank vandaan kwam en graag woonde), noch door Groot-Brittannië en de Verenigde Staten (waar Otto zijn gezin naar toe had willen brengen, maar die hun grenzen gesloten hadden), noch door het Nederlandse ambtenarenapparaat (dat na de bezetting met de nazi’s samenwerkte).

In OVT werd onder andere gesteld dat het hele onderzoeksteam ‘in een tunnelvisie’ is gestapt. Het programma is terug te beluisteren op de site van de NPO.

De Joden zélf
De vraag is wat schrijvers en uitgevers met het onderzoek en het boek eigenlijk hebben willen beogen. Volgens opperrabbijn Binyomin Jacobs maar één ding: geld. En bovendien: “het is koren op de molen van het antisemitisme! Ik hoor ze al uitroepen dat de Joden zelf Anne Frank hebben vermoord!” schrijft hij in een blog voor Christenen voor Israël.

Een andere blogger, Joanne Nihom, vraagt zich op dezelfde site af of het niet tijd wordt om Anne Frank met rust te laten. “Het dagboek is er, het Anne Frank Huis… haar verhaal zal generaties nog laten zien hoe gevaarlijk een fascistisch regime kan zijn.”

“Ik voel me zo verontwaardigd, dat ik mijn gedachten bijna niet op een rijtje krijg. Wat dachten de onderzoekers en de schrijver van het boek te bereiken? (…) Van velen, ook in onze familie, is het niet bekend door wie ze verraden of vermoord zijn. Schiet ik er iets mee op als ik het wel zou weten? Waarom wordt overigens naar hen geen onderzoek verricht (…)? Omdat zij geen Anne Frank heetten?”

Foto: Pixabay