Actie voor slachtoffers religieus geweld meer nodig dan ooit 

0
140

De internationale VN-dag ter herdenking van slachtoffers van geweld vanwege religie of geloofsovertuiging – vandaag, 22 augustus – is urgenter dan ooit, zegt Open Doors. Het aantal christenen dat lijdt onder onderdrukking en vervolging , neemt alleen maar toe.

Deze dag werd in 2019 in het leven geroepen. De Ranglijst Christenvervolging van dat jaar gaf aan dat ruim 245 miljoen christenen om hun geloof werden vervolgd. In 2022 is dat aantal gestegen naar 360 miljoen.

Directeur Maarten Dees van Open Doors licht toe: “Het aantal christenen dat onder zware, zeer zware of extreme vervolging lijdt, is afgelopen jaar opnieuw toegenomen. En dat is na de lancering van onze ranglijst in januari niet afgenomen. Ook vandaag krijgen we weer berichten binnen uit Nigeria, Iran en Colombia.”

Tweederangsburgers
Overheden doen veel te weinig om slachtoffers te beschermen en wakkeren het geweld zelfs aan. De trends die Open Doors in haar onderzoek opvalt, is dat extremistisch gedachtegoed de regel wordt en bevolkingsgroepen buitensluit. Dees: “Steeds meer regio’s in Nigeria voeren de sharia (islamitische wetgeving, red.) in. In India stellen deelstaten anti-bekeringswetten op. Het discrimineert, zet bevolkingsgroepen apart en creëert tweederangsburgers.”

“Zulke wetgeving is in strijd met het fundamentele recht van elke man, vrouw en kind zijn of haar religie of geloofsovertuiging vrij te mogen beleven. Daarnaast voelen mensen zich meer en meer aangemoedigd het recht in eigen handen te nemen als ze anderen zien afwijken van wat door de regerende meerderheid wordt opgelegd.”

Onverschilligheid
“De grootste tragedie van allemaal is de onverschilligheid van zovelen ten overstaan van godsdienstvervolging”, zegt Thomas Heine-Geldern, uitvoerend voorzitter van de organisatie Kerk in Nood Internationaal. Peter Broeders, directeur van Kerk in Nood (ACN) Nederland vult hem aan: “Wij zien hoeveel medechristenen wereldwijd lijden onder een gebrek aan godsdienstvrijheid, maar hoe weinig aandacht dat vaak krijgt.”

Volgende generatie
Naar aanleiding van de internationale jongerendag van 12 augustus merkte Open Doors op dat geloofsvervolging steeds meer druk legt op de volgende generatie. Met als groot gevaar dat het gevoel van saamhorigheid en verbondenheid van kinderen en jongeren met kerk, christelijke gemeenschappen en gezinnen kan verzwakken of zelfs afbreken. Volgende maand gaat Open Doors over dit onderwerp een rapport publiseren.

Foto: Pixabay/PublicDomainPictures