Joy Dawson, internationaal auteur en gebedsvrouw, overleden

0
119

Afgelopen maand overleed in Californië Joy Dawson, een voorbidster uit Nieuw Zeeland, in Nederland onder andere bekend van haar boek Vertrouwelijke omgang met God – Door het kennen van de vreze des Heren. Ze bereikte de leeftijd van 96 jaar.

Joy Dawson was een internationaal bekend onderwijzer, met name in de kringen van de zendingsorganisatie Jeugd met een Opdracht (JmeO). Ook schreef ze diverse boeken. Naast (het in het Nederlands vertaalde) Intimate Friendship With God waren dat onder andere Forever Ruined for the Ordinary, Intercession – Thrilling and Fulfilling, Knowing God, All Heaven Will Break Loose en haar laatste, in 2021, My Journey with Jesus.

Joy Dawson had grote invloed op JmeO vanaf de vroege jaren van de organisatie. Ze hielp met fundamenteel onderwijs over onderwerpen zoals Gods stem verstaan, voorbede, de vreze des Heren, Gods karakter en nog veel meer.

JmeO’s oprichter Loren Cunningham ontmoette haar in 1967 in Nieuw Zeeland. Ze was een eenvoudige huisvrouw, die zich had toegewijd aan voorbede en het leren kennen van Gods wegen. Toen Cunningham zich de diepte van haar wijsheid en inzichtt van Dawson realiseerde, vroeg hij haar of ze ooit de waarheden die ze had ontdekt, in het openbaar had gedeeld. Ze bleek lid te zijn van een kerkelijke gemeenschap die niet geloofde in vrouwen als onderwijzers en leiders.

Enige jaren later sprak ze in Lausanne in School of Evangelism van JmeO, de voorloper van de Discipelschap Training School (DTS). Het werd het begin van een bediening die haar naar 55 landen op alle continenten van deze wereld bracht. Joy Dawson was 65 jaar getrouwd met Jim Dawson, die in 2013 overleed.

Bij de foto: Joy Dawson tijdens een ontmoeting in de jaren 70 met Loren Cunningham (links) en Anne van der Bijl, de oprichter van Open Doors.