AD-journalisten maken podcast-serie over refo’s en de Biblebelt

0
128

Wie zich nog weer eens in het leven op de Biblebelt wil verdiepen, kan zich de komende weken vermaken met de podcast van twee journalisten van het Algemeen Dagblad.

In vijf afleveringen reizen Jorina Haspels en Berendien Tetelepta met een camper kriskras door de Biblebelt om ‘het verhaal van de refo’ te horen. In het zich verhevener achtende deel van Nederland wordt wel óver hen gepraat, maar weinig mee hen. “Waar de inwoners voorheen als lieve gekkies uit de vorige eeuw gezien werden, hebben ze nu het imago bekrompen en star te zijn”, aldus een persbericht van DPGMedia, eigenaar van het AD.

Berendien Tetelepta zegt over de serie: “We hebben deze met een open blik gemaakt. We zijn zelf gelovig en worden daarom soms op de redactie meewarig aangekeken. Maar zoals de refo’s de Bijbel lezen, lezen wij hem niet. We begeven ons tijdens het maken van de podcast dus op de dunne rand tussen vooroordeel en identificatie. Dat heeft tot bijzondere inzichten geleid.”

Onderdrukt
Jorina Haspels verduidelijkt: “Zo zijn de refo’s van vandaag veel bewuster met hun geloof bezig en kiezen er ook duidelijker zelf voor dan vroeger. De komst van het internet heeft ook hun blik verbreed en toch kiezen ze ervoor om bij een strenge kerk te blijven. Wat ook heel erg leeft is de angst dat ze in de toekomst niet meer openlijk hun geloof mogen belijden en dat hun kinderen of kleinkinderen onderdrukt zullen worden. Dat heeft mij persoonlijk het meest verrast.”

Biblebelt is vanaf maandag 11 juli elke maandag met een nieuwe aflevering te beluisteren op AD.nl/podcasts, in alle gangbare podcast-apps, op de site van het AD en die van de regionale kopbladen.

Bij de foto: Jorina en Berendien voor hun camper tijdens het opnemen van de podcast.