‘Afschaffen bedenktijd bij abortus zet veel vrouwen buitenspel’

0
137

Met de afschaffing van de vijf dagen beraadtermijn bij een (overwogen) abortus zet de politiek een belangrijke groep vrouwen in de kou. De vrouw in nood zal (nog) moeilijker hulp vinden als zij onder hevige druk wordt gezet om onmiddellijk te aborteren.

Bijna 70 procent van de verhalen op de website van Fiom, de stichting die adviseert bij ongewenste zwangerschap, gaat over spijt na een abortus. “Meer dan 50 procent van de verhalen gaan over de druk van de familie, naaste omgeving, van de partner. En juist die vrouwen laten we door een mogelijke afschaffing van de vijf dagen bedenktijd in de steek”, zegt Kees van Helden (foto), oud-voorman van Schreeuw om Leven, op de website van Stirezo.

Ook op websites van onder andere Libelle, Linda, Flair, Margriet, Vriendin, Babybytes, Mamaenzo, Telegraaf, Grazia, Mamaplaats en vele andere wemelt het van persoonlijke verhalen van spijt na abortus. “Hier is dus in het voortraject tot de abortus duidelijk iets niet goed gegaan”, aldus Van Helden.

“Met vijf dagen bedenktijd heeft de vrouw na het intakegesprek nu nog de kans om elders hulp te zoeken zodat ze haar kindje kan beschermen. Bij afschaffing van de vijf dagen bedenktijd voor abortus is die kans verkeken en zal het leven van haar kindje direct worden afgebroken, met alle psychische gevolgen voor de vrouw.”

Foto: Family7