ANAE wil leren afhankelijk te zijn

0
195

Als Abraham op pad gaan naar het land dat God wijst. Zo voelde het voor het duo ANAE, Arnan Nathan en Anne Elise, toen ze een jaar na hun huwelijk besloten om alles achter te laten en met hun instrumenten in hun Volkswagenbus te stappen op weg naar het onbekende. “God opende deuren: we konden spelen en ons geloof delen”, vertelt Arnan. “We ontmoetten in Zuid-Spanje een ander Nederlands paar met dezelfde missie met wie we anderhalf jaar rondtrokken.” Onlangs kwam hun derde album Wisdom Calls Aloud uit.

“Ik herinner me nog dat we vertrokken in 2017. We vroegen God ons de weg te wijzen naar waar Hij ons wil hebben”, vertelt Anne. “We waren net een jaar getrouwd, woonden in een mooi appartement, hadden al diverse optredens gedaan en gaven muziekles. Maar we wilden leren om alles op te geven en in afhankelijkheid van Hem te leven. We wilden onze talenten voor Zijn Koninkrijk gebruiken en voelden dat Hij een plan met ons had. Zo zijn we vertrokken zonder bestemming, maar met een verlangen in ons om naar het zuiden te gaan.

Noord-Frankrijk
We wachtten op Zijn antwoord toen we over de eerste rotonde reden. Wilde Hij dat wij naar rechts of links zouden gaan? Er kwam geen antwoord. Toen besloten we na gebed een punt op de landkaart te prikken. Dat werd Stenay.” Het was al donker toen ANAE in dit kleine dorp in Noord-Frankrijk aankwam. Anne: “We zagen een plekje voor onze bus. Toen we uitstapten, kwam een negenjarige jongen op ons af. Hij begroette ons met twee kussen en nodigde ons uit mee te gaan naar een kas. Het leek wel of hij op ons gewacht had. In de kas waren allemaal mensen en er was volop eten. We raakten in gesprek met twee Amerikanen. Toen ze hoorden dat we muziek maken, vroegen ze ons te spelen. In de kas gaven we ons eerste optreden, konden ons geloof delen en verkochten diverse cd’s.”

“Die Amerikanen werden een soort tourmanagers voor ons en regelden zes optredens. Hiermee haalden we genoeg geld op om onze reis te vervolgen.” Arnan vult aan: “Deze ervaring gaf ons vertrouwen in onze missie. We moesten er echt aan wennen om geen agenda te hebben. Dit was zo’n ander leven dan toen ik conservatoriumstudent was. Anne heeft muziektheater gestudeerd.”

Afhankelijkheid
“Onze familie wist van ons verlangen om te reizen en dacht waarschijnlijk: laat ze het eerst eens een weekendje uitproberen.” Ze reden naar het Meer van Genève. Dat beviel zo goed dat het verlangen om alles achter te laten en in afhankelijkheid van God te leven, groeide. “Ons eerste album Clean Your Room gaat over die periode. Veel mensen maken fotoalbums. Wij schrijven liedjes en bezingen daarin onze ervaringen. Ze gaan bijvoorbeeld over onze bruiloft, het Meer van Genève en afstand nemen van ons appartement en onze spullen.” Arnan: “Door afstand te doen van onze spullen kwam er ook ruimte in ons hart zodat die gevuld kon worden met niet-materiële zaken. Deze cd en het tweede en derde album vertellen ons verhaal.” Magic Garden gaat over de belevenissen in Stenay. Fear Not ontstond naar aanleiding van de angst die het loslaten van alles wat je hebt met zich mee kan brengen. “We hadden volle agenda’s en ineens waren ze leeg.” Arnan kijkt mijmerend voor zich uit. “We ontdekten dat God ons meenam op reis. Het werd een levensreis. Ik heb meer geleerd over het leven door die reis dan daarvoor op school. We hebben God concreet zien werken en baden voor alle dingen die voor ons lagen.”

Een uitgebreider interview met ANAE staat in de komende papieren editie van Uitdaging.
Meer informatie over ANAE is te vinden op www.weareanae.com Foto gemaakt door Renske Meinema.