Inès Kok brengt Nederlandstalig album uit

0
307

Theatermaakster, dichteres en zangeres Inès Kok bracht onlangs haar debuutalbum Merkwaardig uit. Er staan tien Nederlandstalige liedjes op die ze schreef vanaf 2010 tot 2018. Haar geloof vormt een terugkerend thema. Bijbelteksten vormen vaak de inspiratiebron.

Inès (34) zingt en schrijft al haar hele leven liedjes en gedichten en speelt gitaar vanaf de tijd dat ze negen jaar was. “Ik hield mijn liedjes meestal voor mezelf, maar er was wel een diep verlangen om er meer mee te gaan doen. Bij het sterfbed van mijn oma zong ik het lied Nieuw dat ook op dit album staat.” Ze liet zich inspireren door Openbaring 21 over de nieuwe hemel en aarde. “Dit was erg troostend voor mijn oma, die vroeg wat ik met mijn muziek ging doen. Ik zong het lied bij de begrafenis en onderweg naar huis kwam het besluit: het is tijd om mijn muziek te delen met de wereld.” Haar carrière krijgt een flinke switch; in plaats van anderen te regisseren en theaterprojecten te organiseren, werkt Inès aan een solovoorstelling.

Tevoorschijn
Het eerste nummer heet Tevoorschijn en neemt ons meteen mee in het persoonlijke proces dat vooraf ging aan dit album. Inès: “Vanaf het moment dat ik besloot mijn liedjes uit te gaan brengen, kwam ik mezelf ontzettend tegen. Ik besefte dat ik er eigenlijk nog niet klaar voor was om te gaan optreden en mijn persoonlijke verhaal te vertellen. Ik speel mijn hele leven al theater en ben dol op het podium en de camera, maar zingen is voor mij zó persoonlijk. Dat gaat echt een level dieper.” Na veel persoonlijke gesprekken en een proces dat helend werkte, durft Inès nu de stap te wagen.

Pauwen
Op het album staan pauwenveren. Die horen bij het proces dat Inès meemaakte. “Pauwen laten zichzelf zien zonder enige schaamte. Met hun prachtige kleuren eren zij hun Maker en zo mogen wij onszelf helemaal laten zien zoals we bedoeld zijn. Ook het lied Reuzen en Lopen op het water gaan over je angst overwinnen en stappen in het onbekende te zetten om te worden wie je bent. Ik denk dat iedereen wel op zoek is naar het doel van zijn/haar leven en ik hoop dat mensen door deze muziek daar ook dichterbij komen.”

Licht
Het thema ‘licht’ komt ook vaak terug in haar liedjes. Laat Mij over Mattheüs 11 vers 28 gaat hierover, maar ook Brengers Van Licht en de titeltrack Merkwaardig. Onze Toevlucht schreef ze voor haar oma en is geïnspireerd op Psalm 90.
De arrangementen bij de liedjes zijn gemaakt door Daniel van der Molen en Jan Willem van Delft (bekend van o.a. Nederland zingt). “Van Delft is ook verantwoordelijk voor de prachtige piano partijen.” Op het album staan ook bijdrages van violist van Peter van Essen en gitarist Arnold van Dongen (bekend van zijn werk voor Ilse de Lange).

Verzien
Inès is vanaf haar jeugd bezig met teksten, muziek en theater. Ze richtte voor haar theaterprojecten de organisatie Verzien op. Na haar studie Culturele Maatschappelijke Vorming heeft zij haar lesbevoegdheid gehaald en is afgestudeerd als theatermaker bij Huis van Puck in Arnhem. Op www.verzien.nl staan ook allerlei gedichten van haar hand. Ook over het album Merkwaardig is op deze website meer te lezen.