Arts: Door de dood te negeren doen we het leven tekort

0
135

Christiaan Rhodius is arts palliatieve geneeskunde in Hospice Bardo, Hoofddorp. Over de gesprekken die hij voerde op het overgangsgebied tussen leven en dood, schreef hij het boek Omdat wij leven dat november vorig jaar verscheen.

ForumC, dat maatschappelijk debat over geloof, samenleving en wetenschap stimuleert, sprak met Rhodius over hoe die gesprekken hem als arts, christen en mens veranderen. Het was eigenlijk de SIRE-campagne ‘De dood, praat erover, niet eroverheen’ die Rhodius inspireerde te vragen naar de relevantie van zijn christelijk geloof voor zijn werk en vakgebied.

Over de campagne ‘De dood, praat erover, niet eroverheen’ zegt hij: ”In de gesprekken met mijn patiënten leerde ik dat leven en dood veel meer verweven zijn dan ik aanvankelijk dacht. Door de dood te negeren, doen we het leven te kort. Aandacht voor een gesprek over de dood is daarom goed.”

“Wel is het belangrijk dat een gesprek over de dood plaatsvindt binnen het grote geheel: hoe draagt het bij aan een goed leven? Het is geen checklist: we vinken ‘praten over de dood’ niet even af. In sommige gevallen is een gesprek over een naderend overlijden niet mogelijk of niet gewenst. Ook dat moet kunnen en mogen.”

Het hele interview is te lezen op de Forum-website.

Blogs
ForumC wijst ook op interessante symposia en podcasts rond thema’s als geloof en wetenschap. Volgende week woensdag in Eindhoven bijvoorbeeld gaat het over de vraag of het rationeel is om in dingen te geloven die verder gaan dan het waarneembare. In de TU gaan de theoretische astrofysici Prof.dr. Heino Falcke en prof.dr. Vincent Icke daarover in gesprek.