Nederland krijgt zijn eerste interreligieuze ritueelbegeleider

0
160

Joan Elkerbout (52) introduceert in juni een nieuw beroep in Nederland: interreligieus ritueelbegeleider. Ze brengt mensen met verschillende religies bij elkaar tijdens emotionele levensgebeurtenissen zoals huwelijken, kind- en huiszegeningen en uitvaarten. 

Joan Elkerbout (foto), predikantsdochter, volgde een tweejarige opleiding bij het One Spirit Interfaith Seminary in New York, waar interreligieuze ritueelbegeleiders al jaren actief zijn. De stad is een smeltkroes van verschillende culturen en tradities.

Als je oerhollandse dochter, zus of beste vriendin gaat trouwen met een hindoestaanse, islamitische of joodse man, kan dat door uiteenlopende tradities en waarden vragen oproepen. “Een interreligieus ritueelbegeleider slaat dan een brug tussen de familieleden “, aldus Elkerbout. “En hij zorgt ervoor dat er waardering ontstaat voor elkaars verschillende tradities en denkbeelden.”

Verrijking
Het aantal inwoners in Nederland met een migratieachtergrond neemt de komende jaren fors toe. “Een verrijking”, vindt Elkerbout. “Door de leegloop van Nederlandse kerken zijn onze tradities grotendeels in rook opgegaan. Een interculturele familie of vriendenkring biedt dan juist weer een nieuw scala aan zienswijzen en rituelen.”

In september 2022 begint ze zelf een opleiding voor interreligieuze ritueelbegeleiders in Nederland. De lessen worden gegeven door docenten met verschillende religieuze achtergronden zoals het hindoeïsme, boeddhisme, christendom, jodendom, winti en andere animistische religies.

Wie er meer over wil weten kan kijken op www.alhetgoede.nl.