Nederland steunt evenement met sterke anti-Israël agenda

0
184

Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken sponsort een evenement van Palestijnse organisaties die banden onderhouden met terreurorganisaties. Het gaat om Palestine and the ICC Paralysis: Is Justice still Possible for Palestinians? dat gisteren werd gehouden.

Volgens Radio Israël was het evenement bedoeld om het Internationale Strafhof (ICC) onder druk te zetten zijn eenzijdige en controversiële vervolging van Israel te versnellen. De bijeenkomst werd onder meer georganiseerd door Al Haq en het Al Mezan Center for Human Rights, beide organisaties met uitgebreide banden met Palestijnse terreurgroepen. Verder stond Roger Waters op de gastenlijst, de bassist van Pink Floyd, “wiens persoonlijke campagne tegen Israël openlijk van antisemitische stereotypes gebruik maakt”.

Terreurlijsten
Al Haq is een organisatie die zich richt op een juridische strijd tegen Israel. In januari zette de Europese Unie alle steun aan deze organisatie ogenblikkelijk stil, omdat haar banden met het Volksfront voor het Bevrijden van Palestina (PFLP) niet meer te ontkennen of te negeren vielen. Al Haq werd opgericht door PFLP-commandant Shawan Jabarin en staat nog steeds onder zijn leiding. Ten tijde van het opheffen van de Europese subsidie aan de organisatie bedroeg deze bijna 300.000 euro per jaar.

Al Haq heeft voorheen subsidies ontvangen uit diverse Europese landen, waaronder Nederland, maar heeft sinds 2009 geen cijfers gepubliceerd over haar geldstromen. Israel merkte in oktober 2021 Al Haq formeel aan als onderdeel van PFLP. Creditcard-bedrijven Visa, American Express en Mastercard blokkeren al sinds mei 2018 alle betalingen aan Al Haq, nadat zij de (financiële) banden met PFLP signaleerden.

Dat Nederland nu nog een project van deze organisatie subsidieert, is op zijn zachtst opmerkelijk te noemen, aldus Radio Israël, dat verder nog wat meer licht laat schijnen op het bezoek van minister Hoekstra vorige week aan Israël.