Be still my soul

0
313

Deze cd van The Creative Collective Trio is getiteld Be still my soul. Een muziekproject ontstaan door de Covid-19 pandemie die begon in 2020. Door het wegvallen van concerten, evenementen en tours kwamen vier artiesten – Jan Willem van Delft (piano, orgel, keyboards), Daniël van der Molen (bas, electric upright bass), Jeroen van Santen (drums) en Jan Pronk (engineering) – samen in een studio om hun creativiteit te prikkelen.

Op deze jazzrock cd staan 10 interessante en gevarieerde nummers geïnspireerd door bekende christelijke en gospelliederen. Het zijn de meest favoriete nummers van de vijf vrienden met tijdloze boodschappen over geloof, hoop en liefde. Ze arrangeerde ter plekke voor het project, zodat er muzikale schilderijtjes ontstonden met veel ruimte voor interactie, improvisatie en interpretatie. Kortom, een unieke cd met informatieboekje.

De cd opent met ‘My Jesus I love thee / I love You, Lord’. Een rustig nummer dat een variatie is op het bekende lied. ‘In Christ alone / Amazing grace’ bestaat net als de vorige en het volgende nummer uit twee thema’s. Vooral de interpretatie van Amazing grace verweven met ‘Jezus alleen’ is bijzonder. In dit nummer leven de artiesten zich al aardig uit, maar het gitaarspel Daniël is steeds meer de ‘drager’. ‘El Elohim / O Lord, You are beautiful’ is een bijzonder en rustig nummer waarin een bekende melodie van een aanbiddingslied wordt uitgewerkt. Waarschijnlijk het beste nummer op deze cd.

Het opgewekte nummer ‘It’s Your blood’ is een variatie op het bekende lied ‘Heer, Uw Bloed dat reinigt mij’ en wordt verder uitgewerkt. Het titelnummer van deze cd ‘Be still my soul’ is een variatie op het lied ‘Ik bouw op U’. De melodie van Finlandia van J. Sibelius. Met dit nummer laten de artiesten horen waartoe ze in staat zijn. Een van de beste nummers op deze cd. ‘You’ve joined our hearts’ is een bijzondere en complexe improvisatie op het bekende Opwekkingslied ‘U maakt ons één’. Zeker ook een van de beste nummers.

Het nummer ‘The Lord is my Sheperd’, de bekende Psalm, bouwt van heel rustige muziek op naar een steeds complexere improvisatie om vervolgens weer rustig te eindigen. ‘Still, my soul, be still’ is het langst nummer op deze cd. Zoals de titel stelt is het een rustig nummer. ‘I will enter His gates’ is een vlotte, feestelijke improvisatie op het bekende lied ‘Ik zal opgaan naar Gods Huis’. De cd sluit terecht af met het rustige nummer ‘Jesus, all for Jesus’. Alles wat wij doen hoort Hem toe en staat in Zijn dienst.

Evaluatie
De muziek op deze cd valt op door professionaliteit, hoge kwaliteit en omvang van creativiteit en improvisatievermogen van de artiesten. Het is goede, unieke urbanmusic om bij te ontspannen of om on the road van te genieten. Dit is een cd met luistermuziek. Een must have voor de liefhebbers.


Be still my soul. Instrumental Gospel Sessions. 2021, The Creative Collective Trio, distributie: Continental Sound Music BV, Rotterdam, c.65 min, € 15,00, ISBN: 5061390113928.