Bij protestanten zijn lied Ga met God en orgelbegeleiding favoriet

0
154

De liederen Ga met God, Abba, Vader en Ik zal er zijn zijn de drie meest geliefde liederen binnen de Protestantse Kerk in Nederland. Dat is de uitkomst van het onlangs uitgevoerde liederenonderzoek van de Protestantse Kerk. Daarnaast scoort het orgel het hoogst in populariteit als begeleiding van de gemeentezang.

Welke liederen worden het liefst gezongen en beluisterd binnen de Protestantse Kerk in Nederland? Die vraag stond centraal in het liederenonderzoek van de Protestantse Kerk, waarin ook werd gevraagd naar liedbundels, muzikale begeleiding en de rol van muziek in de eredienst. Ruim 3000 leden deden aan het onderzoek mee.

Komende zaterdag zijn in een extra lange uitzending van het tv-programma Petrus in het land de tien meest geliefde liederen te horen (12 februari, 17.10 uur, KRO-NCRV op NPO2).

Het orgel scoort het hoogst als favoriete manier van begeleiding van de gemeentezang. Maar liefst 62 procent van alle respondenten heeft samenzang met orgel (eventueel andere begeleidingsinstrumenten) aangevinkt. Voor de piano koos 26 procent en 19 procent heeft het liefst een band. Er zijn hier geen opvallende verschillen tussen leeftijdsgroepen.

Uit het jongste Liedboek wordt het meest gezongen. De bundels en de percentages: Zingen en bidden in huis en kerk uit 2013 – 51 procent. Liedboek voor de kerken uit 1973 – 15 procent. Psalmberijming 1773 (ritmisch gezongen) – 13 procent. Opwekking – 6 procent.

Foto: Petrus in het land.