Bijbel voor en door mensen met verstandelijke beperking

0
143

Het meest gelezen boek ter wereld is in Nederland uitgebreid met een bijzondere uitgave: eentje voor mensen met een verstandelijke beperking. Zorgorganisatie Philadelphia komt met een eigen Bijbel voor én door cliënten.

De teksten zijn begrijpelijk en de illustraties zijn gemaakt door de deelnemers zelf. “Begeleiders vallen tot nu toe vaak terug op een Kinderbijbel. Ik heb gespeurd, maar geen Bijbel voor deze doelgroep gevonden. Die is er nu wel, en dat is een aanwinst”, reageert Martijn van Lobenstein van Philadelphia.

Het idee voor de uitgave ontstond tijdens de coronacrisis. De dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking moest sluiten. Om daarin hoop te verspreiden werd een YouTube-kanaal geregeld, waarop de persconferenties van ministers begrijpelijk werden gemaakt, en hoopvolle verhalen werden verteld. Die kwamen onder andere uit de Bijbel. Agnes Verhulst van Philadelphia vertelt: “René Grotenhuis begon die verhalen uit de Bijbel eerst te vertalen om ze begrijpelijker te maken. Na het uitzenden op YouTube wisten we al snel: dit is zo waardevol, dit moeten we bewaren.”

Illustraties
De Bijbel bevat 77 goed leesbare verhalen die gaan over hoop, talenten benutten en soms ook over fouten maken. Deelnemers aan de dagbestedingsateliers maakten er de illustraties bij. Zo tekende Naomi een prachtig beeld van hoe Esther haar volk redt. Anderhalve week was ze met de creatie bezig.

De Bijbel is te bestellen via de webshop van Philadelphia.