Blijven geloven ondanks alles

0
214

Voor veel gelovigen is pijn, lijden, verlies en gemis moeilijk te verwerken. Hoe kan God, Die almachtig wordt verondersteld, dat toestaan? Daarover gaat het in de op ware gebeurtenissen gebaseerde film ‘I still believe’. Wat voor film is het?

Lijden ervaren velen als een zware toetsing voor hun geloof in God. Maar in de Bijbel wordt beschreven dat lijden een vast onderdeel uitmaakt van elk mensenleven. Gelovigen worden niet gespaard. In de Bijbel wordt hun echter bepalingen, wijze adviezen en praktische voorbeelden voorgehouden om lijden te vermijden of om het op te vangen en te plaatsen in het geloofsleven. Toch blijven er ook onbeantwoorde vragen.

Aanvang studietijd
De film begint met het vertrek van de twintigjarige Jeremy. Hij verlaat zijn familie in Lafayette in de staat Indiana om te gaan studeren. Hij ging naar de Calvary Chapel College gelegen aan de westkust van de staat Californië. Een hele reis.

Aangekomen gaat hij diezelfde avond naar een welkomstconcert. De band ‘The Kry’ speelt. Daar ontmoet hij Jean-Luc. Een musicus die hij al heel lang volgt en waarvoor hij groot respect heeft. Op het concert ziet hij een beeldschone meid. Als hij haar aanspreekt blijkt ze Melissa te heten, maar ze heeft aanvankelijk geen interesse in hem.

Verliefdheid
Jeremy is op slag verliefd en blijft pogingen doen om Melissa beter te leren kennen en vast te stellen of ze nog single is. Hij ontdekt al snel dat ze een band heeft met Jean-Luc, maar daarover twijfelt. Naarmate de tijd vordert krijgt Melissa toch meer interesse voor Jeremy. Het gaat fout als Jean-Luc ook in de gaten krijgt dat Jeremy op haar verliefd is. Melissa wil daarom dat Jeremy haar verder met rust laat.

Slecht nieuws
Als de Kerstvakantie aanbreekt keert Jeremy terug naar huis. Natuurlijk is hij sacherijnig dat Melissa hun band wil verbreken. Maar hij pakt toch weer de draad van zijn leven op en gaat liedteksten schrijven. Dan komt er een verontrustend telefoontje van Jean-Luc. Melissa ligt in het ziekenhuis omdat ze ernstig ziek is.

Jeremy krijgt zijn vaders auto en hij rijdt in een keer helemaal naar Californië. Aangekomen in het ziekenhuis is Melissa erg verrast dat hij helemaal voor haar is gekomen. Ze blijkt geopereerd aan een tumor, maar er zijn ook uitzaaiingen. Haar ziekte lijkt alles te veranderen. Of toch niet …?

Evaluatie
Dit is de professionele verfilming van het biografische boek ‘Jeremy Camp’ door de Erwin Brothers (bekend van o.a. ‘I can only imagine’). Deze film is een liefdesdrama en een verhaal over geloof in actie, dat inspireert, leerzaam is en opbouwt. Het is ook een film met veel (goede) gospelmuziek. Jeremy is immers gospelartiest. De film eindigt met de echte personen waarover het verhaal gaat. In de toegevoegde korte featurette vertellen de hoofdrolspelers over hun belevenissen tijdens de productie. Deze film wordt aangeraden.


I still believe. One love can change your life. 2020, Lions Gate Entertainment. Distributie: Dutch Film Works, Amsterdam, 112 min., € 14,99, ISBN: 8719372009369.