Bond tegen het Vloeken richt zich met open brief tot krantenlezer

0
324

Met een paginagrote open brief in een aantal landelijke dagbladen pleit de Bond tegen Vloeken vandaag voor ‘warme harten en heldere hoofden’. Directeur Kees van Dijk: “Onze hoop en verwachting is dat goede woorden weer de toon zetten.”

Aanleiding voor de publicatie is de toenemende polarisatie in Nederland en het effect daarvan op ons taalgebruik, aldus de Bond tegen Vloeken. De bond is ruim een eeuw werkzaam en richt zich vooral het afgelopen decennium actief op respectvol taalgebruik in Nederland.

Van Dijk: “Je ziet dat bijvoorbeeld rond het thema coronavirus tegenstellingen toenemen en mensen meer verharden.” Hij houdt een warm pleidooi voor goede woorden: “Niet alleen spreken, maar ook oprecht luisteren is zo nodig. De open brief is dan ook een oproep om juist in de laatste maand van het jaar een goed woord voor elkaar te hebben en de verbinding te zoeken.”

De brief is ondertekend door twintig vertegenwoordigers vanuit christelijk en joods Nederland. Doelstelling van de Bond tegen Vloeken is Nederlanders bewust te maken van kwetsend taalgebruik en het tegengaan van vloeken. Afgelopen zomer startte een grote postercampagne met als titel #weet wat je zegt (foto).