Britse prediker ontslagen wegens ‘homofobie’

0
203
Een Britse pinkstervoorganger stond maandag (2 november 2015) voor een arbeidsrechtbank, nadat hij was ontslagen als medewerker van een detentiecentrum voor zedendelinquenten, wegens het voorlezen van verzen uit de Bijbel, waarin onder meer homoseksualiteit voorkwam. Hem werd op basis daarvan homofobie verweten.

Vooruitlopend op de zitting van maandag zei Barry Trayhorn dat de moeilijkheden begonnen in mei vorig jaar, nadat hij een dienst in de kapel van de instelling had geleid in Cambridgeshire. Hij sprak daar over ‘het wonder van Gods vergeving voor degenen die berouw tonen’.
Trayhorn citeerde 1 Corinthe 6:9-11, waar een aantal zonden wordt genoemd, waaronder overspel, homoseksuele praktijk, hebzucht en dronkenschap. Degenen die aan enkele daar genoemde zonden verslaafd zijn, zullen het koninkrijk van God niet beërven, staat er.

Klacht
Vier dagen na de dienst werd kwam er een klacht van de leiding van de gevangenis. Hij werd met onmiddellijke ingang uitgesloten van het helpen bij de kapeldiensten. Later werd hem verteld dat zijn opmerkingen tijdens de dienst homofobisch waren en dat hij daarmee het nationale gevangenisbeleid had geschonden. Dat meldt christelijke nieuwsdienst BosNewsLife, partner van Uitdaging, op basis van bevestigingen door de verdediging. “Hem werd gemeld dat er een disciplinaire hoorzitting zou komen”, zeggen Christian Concern en haar zusterorganisatie Christian Legal Centre. De ‘disciplinaire hoorzitting’ werd in afwezigheid van Barry gehouden en hij kreeg een laatste schriftelijke waarschuwing.

Zanger
Vorig jaar november werd hij, na een (volgens de werkgever stress-gerelateerde) ziekteperiode, ontslagen omdat zijn christelijke geloof het voor hem onmogelijk zou maken terug te keren naar zijn werk.
Barry is 51, vader van drie kinderen en een Country and Western zanger die jarenlang in clubs speelde. In 2011 kreeg hij een baan als toezichthouder in de gevangenistuin. Later begon hij in de kapel te helpen met muziek en soms preekte hij in diensten. “Ik zei gewoon wat de Bijbel zegt”, laat hij weten. “Gevangenen moeten net zo goed Gods woord horen als ieder ander. Als mensen naar een christelijke kabeldienst komen, kunnen we niet de waarheid van het Evangelie achterhouden dat God vergeeft wie berouw toont.”

Politiek incorrect
Maar wat hij in de dienst zei was kennelijk niet politiek correct, verzucht hij. ”Ik mocht niet langer een aandeel hebben in de kapeldiensten.” De gevangenis ontkent iets verkeerd te hebben gedaan door de media te vertellen dat er redelijk is gehandeld. Zij is het er niet eens met Trayhorn’s bewering dat hij wordt gediscrimineerd wegens zijn geloof. Maar de pinksterman vraagt zich af of nu ook de aan gevangenen gegeven Bijbels zijn gecensureerd en alles daaruit werd verwijderd dat moeilijk is om te horen.