Ze benadrukken dat het christendom 2.000 jaar geleden in het Midden-Oosten is ontstaan en een integraal onderdeel van de regio is. “Christelijke gemeenschappen waren essentieel voor de ontwikkeling van de Arabische cultuur en beschaving. Daarom is het walgelijk om de wrede aanvallen op christenen te zien, zoals de terroristische organisatie ‘Islamitische staat’ (IS) dat doet.” Als het christendom in zijn geboorteplaats verloren gaat, dan is dat volgens de twee auteurs, een ‘mokerslag voor ons gemeenschappelijk erfgoed’ in het Midden-Oosten.
De belangrijkste opgave is om een bijdrage te leveren aan het beëindigen van het hatelijke en zelfdestructieve conflict. De binding van de drie religies de islam, het Jodendom en het christendom moet beter worden uitgewerkt en begrepen.
Tegelijkertijd moet men ook eerlijk erkennen dat in de heilige boeken van alle drie Abrahamitische religies teksten voorkomen van aanvallen op andere groepen. Deze teksten kunnen niet worden verwijderd. Belangrijk is om ze te leren zien in de context, en op de juiste manier te interpreteren, schrijven prins Hassan en Kessler. Beiden zijn al lange tijd betrokken bij de interreligieuze dialoog.