Christenen Nepal bang voor nieuwe grondwet

0
231
Nepalese christenen zeggen dat de nieuwe grondwet van hun land, waaraan zeven jaar voorbereiding vooraf ging, door allerlei voorgestelde amendementen, alle christelijke activiteiten illegaal kan maken. Verwacht wordt dat de nieuwe grondwet nog deze maand wordt aangenomen.

“Christenen maken zich er zorgen over dat het ontwerp, hoewel het, het belijden van een eigen godsdienst bevestigt, evangelisatie en bekering criminaliseert”, zegt de organisatie Stem van de Martelaren Canada. Zij constateert dat in het wetsontwerp staat dat ‘elke handeling om iemand anders tot een andere godsdienst te bekeren, of elke handeling of gedrag dat de godsdienst van iemand anders in gevaar brengt bij wet strafbaar zal zijn.”

De organisatie zegt dat christenen vrezen dat als het jongste ontwerp wordt aangenomen, reguliere christelijke activiteiten, zoals het houden van voor iedereen toegankelijke kerkdiensten of zelfs het organiseren van acties om misdeelden te helpen, kan worden geïnterpreteerd als evangelisatie en daarom beschouwd als strafbaar feit.

Eens was Nepal het enige hindoe koninkrijk ter wereld, maar in mei 2006 werd het tot seculiere, democratische republiek verklaard. Maar hindoe nationalisten voerden een succesrijke campagne die er veel Nepalezen van overtuigde dat secularisatie zou leiden tot massa bekeringen en schade aan de Nepalese cultuur.

Federatie
C.B. Gahatraj, die de Federatie van Nationale Christenen in Nepal vertegenwoordigt, heeft gezegd dat christenen in het Himalaya land worden onderschat. Hij voegt er aan toe dat gelovigen anderen niet dwingen zich te bekeren. “Hindoe groeperingen zijn misschien gealarmeerd doordat mensen die vroeger in stilte baden dan nu openlijk doen”, zegt hij. “Aan alle ingezetenen moet worden toegestaan de religie van hun keuze te praktiseren.”

David Kainee, een andere ongeruste gelovige in Nepal, zegt dat interpretatie van de nieuwe grondwet potentieel desastreus kan zijn. Een nieuwe grondwet is onderdeel van het akkoord met de Maoïstische rebellen die een belangrijke politieke kracht in het land zijn geworden. Zij voerder decennia lang strijd tegen de monarchie