De grootste christelijke kerken zijn ‘Pinksteren’

0
203
De grootste christelijke gemeenschappen in de wereld behoren tot ‘Pinksteren’ een charismatische deel van de evangelische beweging. Dit blijkt uit een studie van “Leadership Network” uit Amerika.

De volle evangelie gemeente Yoido in Seoul, Zuid Korea is met 480.000 wekelijkse bezoekers de grootste (foto). De gemeente werd in 1958 opgericht door dominee David Yonggi Cho (80). De Pinkstergemeente telt meer dan 600 predikanten en heeft 600 zendelingen in 50 landen. In de kerk met 26.000 zitplaatsen, worden elke zondag zeven diensten gehouden. Via de satelliet, zijn de kerkdiensten in meerdere landen te volgen.

De grootste kerk in Afrika is volgens de studie een onafhankelijke Pinkstergemeente in Lagos, Nigeria met 75.000 bezoekers per week. De kerk legt sterke nadruk op tekenen en wonderen en houdt regelmatig genezingsdiensten.

In Oceanië ligt de Hillsong Church in Sydney, Australië met 31.400 bezoekers per week op de eerste plaats. De in 1983 door Brian Houston opgerichte Pinkstergemeente is internationaal bekend door hun worship- en aanbidding muziek.

In Noord-Amerika is de Lakewood Church in Houston met 43.500 de grootste. De charismatische gemeente werd in 1959 opgericht door John Osteen. De gemeente bestaat uit blanken, Afro-Amerikanen en Latino’s. Critici beschuldigen Osteen ervan een welvaart evangelie te prediken.

In Latijns-Amerika, zijn er drie kerken met ongeveer 50.000 bezoekers per week: Elim in San Salvador en Jotabeche in Santiago de Chile (beide Pinkstergemeenten) en de Baptistengemeente Igreja de Paz in Santarém in Brazilië.

De grootste mega-kerk in Europa is relatief klein met 8.000 bezoekers per week: een Pinkstergemeente in Boedapest, Hongarije.