“Duitsland heeft doden op haar geweten”

0
185
Scherpe kritiek op het Duitse vluchtelingenbeleid uitte een internationaal gerenommeerde migratie onderzoeker, de Oxford-econoom Paul Collier (foto). Hij houdt de Duitse kanselier Angela Merkel verantwoordelijk voor de vluchtelingencrisis.

In een interview met het dagblad ‘Die Welt’, zei hij: “Duitsland neemt kennelijk graag een reddersrol aan, maar het grenst aan geen van de crisislanden of aan een oorlog. Duitsland heeft geen enkele Syriër van de dood gered: Integendeel: ondanks de beste bedoelingen, heeft Duitsland eerder doden op haar geweten. Veel mensen begrepen uit Merkels woorden, dat Europa de deuren voor hen openzet, ze namen de uitnodiging aan, gingen de gevaarlijke weg, offerden hun spaargeld en vertrouwden hun leven toe aan criminelen”.

Volgens Collier, moet Europa duidelijk zeggen dat iedereen die welvaart zoekt de reis niet hoeft te ondernemen. En vluchtelingen die veiligheid zoeken, moeten die veiligheid niet proberen te vinden in Europa, maar in de veilige buurlanden, zoals het internationale recht dat voorschrijft. Als er dan weer vrede in hun thuisland komt, kunnen ze “eenvoudig weer terug en meehelpen bij de wederopbouw van hun land,” aldus Collier.

In de discussie wordt vaak vergeten dat vooral de relatief goed opgeleide en rijkere mensen naar Europa komen. Deze vluchtelingen zullen volgens de migratie-deskundigen niet meer terugkeren naar hun moederland als ze eenmaal wortel hebben geschoten in het westen. In de crisis-landen ontbreken dan precies diegenen die het meest nodig zijn voor het opbouwen van een nieuwe, stabiele toekomst.