Gebedsdemonstratie tegen kerkvervolging Cuba

0
176
Christenen hebben in de buurt van het Witte Huis zondag in het openbaar gebeden om hun zorgen te uiten over het feit dat Barack Obama als eerste VS-president in bijna 90 jaar naar Cuba is gegaan, ondanks druk op kerken in dat communistische land.

“In de laatste twee jaar zijn 100 kerken verwoest, en meer dan tweeduizend zijn gesloten”, zegt ds. Patrick Mahoney, directeur van de organisatie Christian Defense Coalition in Washington. Vooral evangelische kerken en gemeenten die weigeren zich te laten registeren, of dat niet kunnen, zijn doelwit van de vervolging door de autoriteiten. Dat meldt christelijk nieuwsagentschap BosNewsLife, partner van Uitdaging.

Mahoney vindt het onjuist dat Obama meer geïnteresseerd lijkt in vrijlating van terroristen in Cubaanse gevangenissen dan in het publiekelijk opkomen voor die van christelijke dissidenten en activisten voor mensenrechten. Mahoney steunt al langer de strijd voor godsdienstvrijheid en mensenrechten in Cuba. De pastor in Florida was tegenstander van Fidel Castro en leidde demonstraties tegen terugkeer naar Cuba van Elian Gonzalez, een Cubaanse jongen, wiens moeder verdronk tijdens hun vlucht naar de VS.

Hoewel Fidel Castro’s broer Raúl, die nu president is, hervormingen aankondigde, is er weinig veranderd, zegt Mahoney. De vervolging van christenen en politieke dissidenten is volgens hem toegenomen, evenals de kritiek op het Castro-regime. “President Obama moet daaraan worden herinnerd als hij de handen schudt van Castro en andere leiders die geweld tegen hun ingezetenen hebben gebruikt, degenen die het oneens met hen waren doodden, mensenrechten negeerden en de Cubaanse kerk vervolgde”, zegt hij.

Obama bracht zondag en maandag een tweedaags bezoek aan Cuba. Op zijn agenda stond geen ontmoeting met Fidel Castro, die de communistische revolutie in de vijftiger jaren leidde en tot 2008 aan de macht bleef. Hij is nu 89 en verschijnt nog zelden in het openbaar.