Scheur in islam-gordijn in Saudi-Arabië?

0
213
In het zwaar islamitische land Saudi-Arabië lijkt het voor christenen nu iets beter te worden. Die juichen de door kroonprins Mohammad bin Salman al-Saoed bewerkte moderniseringen dan ook toe. Ook volgens Open Doors gaat het nu redelijk, mede omdat christenen enigszins onder de radar blijven. De overheid lijkt nu wel iets anders aan het hoofd te hebben.

Volgens World Watch Monitor is de 32-jarige Mohammad bin Salman populair. Hij is de zoon van de koning en diens derde vrouw, studeerde rechten en kreeg na in het zakenleven te hebben gezeten opeenvolgende functies in de regering. Maar zijn populariteit dankt hij onder meer aan zijn jeugdige uitstraling en de voor het vanouds met islamitische wetgeving opgezadelde rijk nogal revolutionaire hervormingen, zoals het toestaan aan vrouwen auto te rijden, militair te worden en naar sportwedstrijden te gaan. En de autoriteit van de Saudische geestelijkheid, sjeik Abdullah al-Mutlaq, die kennelijk aan de zijde van de kroonprins staat, heeft gezegd dat het dragen van lange gewaden voor islamitische vrouwen niet (meer) verplicht is.

Bioscopen
Ook stimuleerde Mohammad bin Salman dat bioscopen werden geopend. En hij rekende af met corrupte rijken en hooggeplaatsten. De kroonprins lijkt, met uitzondering van de tot forse boetes veroordeelde elite, de gemiddelde Saudi achter zich te hebben. Hij zegt te streven naar een gematigde islam, die niet bij voorbaat al vijandig staat tegenover andere religies en culturen. Het is een ideologie die christenen meer vrijheid geeft, constateren die. Maar de dreiging blijft dat in de toekomst weer strenge islamieten, desnoods via een burgeroorlog, de veranderingen bloedig afstraffen. En dan wordt het allemaal nog erger dan het was, verzuchten waarnemers.

Al ruim twee jaar arresteert de religieuze politie geen mensen meer die er andere denkbeelden op nahouden en bijvoorbeeld met een Bijbel over straat gaan. Op grond van een blasfemiewet was het voorheen ook vrijwel onmogelijk aan christelijke dienst bij te wonen als men niet officieel christen was. Dat is nu gemakkelijker. Maar in andere islamitische landen heeft de kerk de neiging tegen de verdrukking in de groeien. In die zin zou vrijheid wel eens averechts kunnen werken, denken sommige christenen. Als men de fundamentalistische islam de rug toekeert, omdat men genoeg heeft van de druk en de hypocrisie ervan, is men vaak niet geneigd zich tot het christendom of een andere religieuze minderheid te wenden en kiezen velen voor maatschappelijke verbetering, vrezen zij.