Christenvervolging in de huidige tijd

0
148

Voor veel Evangelische gelovigen staat de Eindtijd hoog op de agenda. Enkelen denken zelfs dat het einde van de wereld in deze generatie zal plaatsvinden. Als dat zo is, hoe zou dat dan voltrekken? Dat is het onderwerp van de thriller ‘Iedermans ondergang’ van Roelof Ham. Hoe is het beschreven?

De ondertitel van dit boek is: ‘Een duister collectief neemt de wereldheerschappij over. Wie houdt stand?’. Het boek gaat over Jan Iedermans die voorganger is van een Evangelische gemeente in een fictieve kustplaats in het noorden van Nederland. Ham, de schrijver van dit fictieve verhaal, is zelf ook een voorganger van een Baptistengemeente in Nederland.

Het verhaal begint met vreemde natuurfenomenen. Vreemde lichten die verschijnen aan de lucht. Ufo’s (Onbekende vliegende objecten)? Het blijken buitenaardse wezens te zijn die zich met de aardbewoners willen verbinden met vrede, welvaart en eenheid als doel. Als de mensen instemmen wordt de commissaris van de Europese Unie naar voren geschoven als nieuwe wereldleider.

Enkele leden van een Evangelische gemeente verzetten zich tegen deze ontwikkelingen, maar worden steeds meer bedreigd door de overheden. Dit loopt zelfs uit in arrestaties, gewelddadige verhoren en de enige keuze om te buigen. Als Jan en enkele leden van zijn gemeente zich blijven verzetten heeft dat grote gevolgen.

Boekanalyse
Het verhaal wordt verteld in 91 hoofdstukken opgedeeld in drie delen met een oplopend aantal hoofdstukken. De meeste hoofdstukken hebben zo’n vijf pagina’s, maar in het derde deel zitten ook hoofdstukken van enkele tot wel 10 pagina’s. Het boek sluit af met een kort stuk autobiografische informatie over de auteur en zijn gezin.

Het boek heeft eigenlijk drie opvallende verhaallijnen. Het begint als een soort sciencefiction verhaal, dan volgt een dramatisch verhaal over de christenvervolging in de woonplaats van Jan Iederman en welke drama’s dat geeft in het gezin van Iederman. Het verhaal eindigt als politieke-thriller in Jeruzalem.

De meeste aandacht gaat naar moderne christenvervolging. Een ander punt dat in dit boek, geschreven in Coronatijd, sterk naar voren komt is die van de dictatoriale overheid.

Evaluatie
Dit is een soms spannende thriller over christenvervolging in de huidige tijd. Ervan uitgaande dat het einde van de wereld dan ook in de huidige tijd plaatsvindt. Hams interesse in sciencefiction verhalen komt tot uitdrukking.

Het is jammer dat de hoofdpersonen in dit verhaal soms grove taal gebruiken en er seksueel getinte passages voorkomen. De voorganger en zijn gezin die beschreven worden in dit verhaal houden er nogal midden-orthodoxe ideeën op na. Zijn zoon gaat bijvoorbeeld samenwonen en de voorganger gelooft in het goede van de mens, maar scheldt ondertussen mensen uit. Herhaaldelijk wordt gesteld dat het beste is wat je kunt is je hart te volgen! Dat zou kunnen als de mens goed zou zijn, maar helaas is dat strijdig met de Bijbel (Rm 7:18).

Van de geciteerde Bijbelteksten wordt helaas niet aangegeven welke vertaling is gebruikt. Dit boek wordt aangeraden.


Ham, R., Iedermans ondergang. 2020, Triple Boeken, Aalten, 464 pagina’s, € 22,50, ISBN: 9789083027883.