40 priesters vermoord in 2018

0
307
Wereldwijd zijn vorig jaar minstens veertig katholieke missionarissen en pastorale werkers vermoord, de meesten in Afrika. Dat meldt Fides, het persbureau van het Vaticaan. Het aantal gedode werkers is bijna het dubbele van dat in 2017, toen het er 23 waren.

Vorig jaar werden 35 priesters, 1 seminarist, en 4 leken gedood. Noord en Zuid Amerika liep tot en met 2017 acht jaar lang voorop wat het doden van missionarissen betreft. Maar in 2018 had Afrika de twijfelachtige eer bovenaan de lijst te komen met 21 doden, onder wie 19 priesters, een seminarist en een leek. Zuid-Amerika werd tweede met 15 doden (12 priesters en 3 leken), gevolgd door Azië met drie priesters. Eén priester vond een gewelddadige dood in Europa.

Fides merkte op dat vele slachtoffers het leven lieten tijdens overvallen, vooral in verarmde gebieden waar geweld de maatschappij domineert, met autoriteiten die vaak hulpeloos of verzwakt zijn door corruptie, compromissen of misbruik van religie.

Namen
Fides publiceerde namen en omstandigheden van de slachtoffers, onder meer in Afrika, waar in Nigeria zes werden vermoord, onder wie de priesters Joseph Gor en Felix Tyolaha. Die twee stierven op 24 april in een aanval door jihadisten in het dorp Mbalom, in de parochie van Sant’Ignazio Ukpor-Mbalom.

Later werd priester Michael Akawu naar verluidt gedood op 18 augustus, tijdens een overval, terwijl dagen later Priester Stephen Ekakabor stierf op 23 augustus aan ernstige hersenschade die een jaar eerder, op 12 februari 2017, tijdens een overval werd opgelopen.

Meer recentelijk werd Jude Egbom, een priester, naar verluidt doodgeschoten tijdens een overval op 19 september in het dorp Umuwala in Imo, een deelstaat van Nigeria. Diezelfde dag stierf priester Louis Odudu in Warri, ook in Nigeria.

CAR
In Centraal-Afrikaanse Republiek stierven vijf mensen, onder wie priester Joseph Désiré Angbabata, van het bisdom Bambari, die op 22 maart gewond raakte tijdens een aanval op zijn parochie door een gewapende groep en kort daarna stierf. Weken later werd priester Albert Toungoumale-Baba gedood in de kerk van Notre Dame de Fatima op 1 mei tijdens een aanval door een gewapende groep.

Bischop
Elders in Centraal-Afrikaanse Republiek werd Firmin Gbagoua, de vicaris-generaal van het bisdom Bambari, op 29 juni gedood door een groep huurmoordenaars die het huis van de bisschop binnengingen. Zijn collega, priester Blaise Mada, de vicaris-generaal van het bisdom Alindao en Celestine Ngoumbango, een pastoor van Mingala, kwamen op 15 november om het leven, tijdens een aanval op het huis van de bisschop.

Congo
Katholieken leden ook in de Democratische Republiek Congo, waar Thérese Deshade Kapangala, een 24-jarige vrouw, op 21 januari werd gedood in Kintambo, ten noorden van de hoofdstad Kinshasa, zei Fides.

Bij andere incidenten werd priester Florent Mbulanthie Tulantshiedi, van de congregatie van Joséphis, dood aangetroffen op 2 maart aan de oevers van de rivier de Kasai, terwijl Etienne Nsengiyumva, een priester van het bisdom Goma, op 8 april werd vermoord door een crimineel in Kichanga.

Moordpartijen werden ook gemeld in Kameroen. Daar werd priester Alexandre Sob Nougi van Buea Diocese die op 20 juli neergeschoten tijdens een botsing tussen militairen en separatisten. Gérard Anjiangwe, een jonge seminarist, werd op 4 oktober door een groep soldaten gedood en priester Cosmas Omboto Ondari ook door een militaire patrouille op 21 november in Kembong.

In Ivoorkust werd priester Bernardin Brou Aka Daniel van het bisdom Abengourou gedood tijdens een straatroof op 23 april en in Zuid-Sudan is Victor Luke Odhiambo op 14 november ‘dodelijk gewond’ door een groep gewapende mannen die de Jezuïetengemeenschap Cueibet aanvielen in de deelstaat Gok, meldt Fides.

Kenia
In Kenia zou priester John Njoroge Muhia op 10 december zijn vermoord toen hij naar een bank in Kikuyu ging om door de gelovigen bijeen gebracht geld te deponeren. En in Malawi stierf Priester Tony Mukomba van het aartsbisdom Blantyre op 17 januari nadat hij de week ervoor zwaar gewond was geraakt door een groep bandieten.

Amerika
De situatie was eigenlijk niet veel beter in Amerika, waar twaalf priesters en drie leken stierven, zei Fides. De meeste van hen stierven in Mexico, zoals Priester Ivan Jaimes van het aartsbisdom Acapulco en een parochiepriester en een pastoor van Mezcala. Beide mannen werden gedood in een hinderlaag in de staat Guerrero, op 5 februari.

Elders in Mexico werd priester Rubén Alcántara Díaz op 18 april kort voor de mis gedood en twee dagen later priester Juan Miguel Contreras García “aan het einde van de heilige mis die hij vierde in de parochie van Tlajomulco, de staat Jalisco,” zei Fides.

Priester Moisés Fabila Reyes werd naar verluidt gekidnapt op 3 april en zijn menselijke resten werden gevonden op 25 april, in de Mexicaanse stad Cuernavaca. Priester Miguel Gerardo Flores Hernandez is op 18 augustus vermoord en zijn lichaam werd op 25 augustus gevonden op een verlaten stuk land in de stad Nueva Italia, in de staat Michoacán.

Priester Ícmar Arturo Orta stierf op 11 oktober, maar zijn lichaam werd gevonden op 13 oktober in Santa Maria-straat, in het district Ley del Servicio Civil van Tijuana. Zijn handen en voeten waren naar verluidt vastgebonden.

Columbia
Naast Mexico werd het onrustige Colombia opgeschrikt door de moord op priester Dagoberto Noguera Avendano op 10 maart in zijn huis in Santa Marta. Priester John Fredy Garcia Jaramillo werd dood aangetroffen met steekwonden op 25 juli in zijn huis in Bethlehem, Los Almendros, in het zuidwesten van Medellin.

In Nicaragua stierf José Maltez, lid van de Salesian Oratory, op 5 juni in Granada, tijdens gevechten tussen bendes en stadsverdedigingsgroepen. Ook in Nicaragua stierf Sandor Dolmus, een jonge misdienaar van de kathedraal van Leon. Hij werd op 14 juni door paramilitairen neergeschoten tijdens het lopen met andere jongens op straat, meldde Fides.

In Venezuela werd priester Iraluis José Garcia Escobar, parochiepriester van het Nuestra Senora de Fatima in Barquisimeto, op 10 juli door bandieten gedood tijdens een poging tot diefstal.

Ecuador
In Ecuador werd Arturo Rene Pozo Sampaz, een pastoor van San Juan, Quito, op 9 oktober bij zijn bed werd gevonden met handen en voeten gebonden. In El Salvador werd priester Walter Osmin Vásquez, van het bisdom van Santiago de Maria, op 29 maart doodgeschoten, terwijl hij op weg was naar de parochie van Lolotique.

Peru was ook in het nieuws. Priester Carlos Riudavets Montes SJ werd dood aangetroffen op 10 augustus ‘met tekenen van geweld’ in de inheemse Amazone-gemeenschap van Yamakentsa in Peru.

Azië
Terwijl Afrika en Amerika veel moorden zagen, werden gewelddadige sterfgevallen ook gemeld in Azië. Twee priesters stierven in de Filippijnen: Mark Ventura, die de leiding had over het missiecentrum San Isidro Labrador, op 29 april en zijn collega Richmond Nilo op 10 juni, door twee gewapende moordenaars tijdens zijn voorbereidingen om de avondmis in het dorp Mayamot in het bisdom Cabanatuan te vieren.

En in India, waar anti-christelijke aanvallen zijn toegenomen, werd Xavier Thelakkat, een priester uit Kerala, op 1 maart doodgestoken door de voormalige koster van de Malayattoor Parochiekerk, die drie maanden eerder uit zijn dienst was ontslagen.

Europa zag ook antichristelijk geweld. In Duitsland werd Alain-Florent Gandoulou, een Congolese priester en kapelaan van de Franstalige katholieke gemeenschap in Berlijn, op 22 februari vermoord, na een schijnbaar gewelddadig argument in zijn kantoor.

Fides suggereerde dat de moorden de moeilijkheden onderstrepen waarmee missionarissen te maken hebben. Ondanks de gevaren, zei het bureau dat “overal priesters, religieuzen en leken hetzelfde leven delen”, waardoor ze “het evangelische getuigenis van liefde en dienstbaarheid” voor iedereen zijn.

De missionarissen wilden “een teken van hoop en vrede” zijn, proberend het lijden van de zwakken te verzachten en hun stem te verheffen ter verdediging van hun vertrapte rechten, het kwaad en onrecht aan de kaak stellen, zei Fides.